«Κλειδί» ομαλοποίησης η αξιολόγηση του προγράμματος
Η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει το έναυσμα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους
Από τον Προκόπη Χατζηνικολάου
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί το σημαντικότερο ίσως τμήμα της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, δεδομένου ότι η επιτυχής ολοκλήρωσή της θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Όχι μόνο θα ξεκινήσει η επιστροφή χρημάτων στο πιστωτικό σύστημα αλλά ενδεχομένως να ανοίξουν οι κάνουλες για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ θα μπει και ένα οριστικό τέλος στα capital controls. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Και μόνο το γεγονός ότι θα ανοίξει η συζήτηση από τους Ευρωπαίους εταίρους, η αγορά θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω και ίσως να δούμε ένα μικρό ενδιαφέρον από ξένους για να επενδύσουν στη χώρα μας. Όλα αυτά θα συμβάλουν στο να «χαλαρώσει» και η εγχώρια αγορά η οποία τον τελευταίο ένα χρόνο κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις των κυβερνώντων.
Ένας όμως παράγοντας που φαίνεται ότι θα απασχολήσει το νέο έτος όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, καθώς και τους ξένους επενδυτές είναι το αφιλόξενο φορολογικό σύστημα. Αφενός οι υψηλοί συντελεστές που έχουν θεσπιστεί (29% από 26%) και ίσως από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. σε συνδυασμό με τις συνεχείς αλλαγές του, φοβίζουν Έλληνες και ξένους που θέλουν να επενδύσουν. Από την άλλη οι αρμόδιοι υπουργοί μιλούν ακαταπαύστως για την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η λέξη να έχει χάσει το νόημά της. Τη στιγμή, δηλαδή, που εφαρμόζονται υψηλοί συντελεστές φορολόγησης σε ένα ασταθές φορολογικό και γραφειοκρατικό περιβάλλον πώς είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για ανάπτυξη;
Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί ταχύτατα η αξιολόγηση του νέου προγράμματος με την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή. Και αυτό προκειμένου σε πρώτη φάση να γίνει η εκταμίευση των δύο υποδόσεων ύψους 3 δισ. ευρώ και εν συνεχεία να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωζώνη εξετάζει αυτή την περίοδο τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα παρέχει σε δόσεις την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, κατέστησε τις προηγούμενες μέρες σαφές ότι το κριτήριο για τη νέα ρύθμιση του χρέους θα είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ, ενώ πρόσθεσε ότι η πραγματική ανάγκη ελάφρυνσης προκύπτει σε 15 χρόνια. Ωστόσο, το θέμα και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από διαβούλευση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο τις τελευταίες μέρες «φροντίζει» να κρατά ψηλά τους τόνους για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο δεν είναι βιώσιμο.
Μάλιστα το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας μόνο αν η Αθήνα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και η Ευρωζώνη λάβει νέα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ευρώπη επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα έντονη με τον πρόεδρο του Eurogroup να απαντά στις «προκλήσεις» αναφέροντας ότι τα δάνεια που προσφέρει το ΔΝΤ έχουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και «μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να βγάλουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και να βάλουμε σταδιακά περισσότερα ευρωπαϊκά δάνεια».
Πάντως η Ευρωζώνη φαίνεται να έχει αποφασίσει το γενικό πλαίσιο του μοντέλου της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την επέκταση της περιόδου χάριτος για πληρωμή τοκοχρεολυσίων. Επίσης, έχει αποφασίσει να μετατρέψει το κριτήριο της «βιωσιμότητας» του χρέους (έως 120% του ΑΕΠ) σε κριτήριο «εξυπηρετησιμότητας», δηλαδή πόσες είναι οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε αυτό επί της αρχής έχει συμφωνήσει και το ΔΝΤ, αλλά διαφωνεί με την Ευρωζώνη στην εξειδίκευση των παραπάνω μέτρων.
Φωτο:Γιάννης Λιάκος