Τετάρτη, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2025 - 14:51

Ο γολγοθάς της νέας κυβέρνησης

Πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι θα καθυστερήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη μή εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης

 

Από τον Προκόπη Χατζηνικολάου

Για μια ακόμη φορά οι εθνικές εκλογές λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι θα καθυστερήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη μη εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος δεν επιτρέπουν προς το παρόν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα που υπέγραψε πρόσφατα η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου δημιουργούν τα εξής προβλήματα:

1. Η μη παροχή της δόσης των 3 δισ. ευρώ συνεπάγεται τη μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (που έχουν φθάσει στα 5,7 δισ. ευρώ) προς τους προμηθευτές του, διατηρώντας τις συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία και παρατείνοντας την ύφεση. Την ίδια στιγμή θα προκύψει πρόβλημα με την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ. Εντός του Οκτωβρίου πρέπει να καταβληθεί μία δόση ύψους 460 εκατ. ευρώ (οι δόσεις του Σεπτεμβρίου είναι εξασφαλισμένες), τον Νοέμβριο πρέπει να πληρωθούν 180 εκατ. ευρώ και τον Δεκέμβριο δόσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

2. Θα καθυστερήσει η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα τεθεί σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πρέπει πρώτα να κλείσει ο έλεγχος των θεσμών, να συμφωνηθούν στη συνέχεια τα μέτρα για το χρέος και μετά να εγκρίνει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Ευρωζώνη έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος του «bail-in».

Και μέσα σε όλα αυτά η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει ταχύτατα να φέρει στη Βουλή σειρά από μέτρα τα οποία μάλιστα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Συγκεκριμένα το νέο φορολογικό θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

α) Την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

β) Τη σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

γ) Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.

δ) Εξορθολογισμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

ε) Επανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.

στ) Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια εκτός από την προκαταβολή φόρου θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερο φόρο, καθώς ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

ζ) Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση εντός του Οκτωβρίου 2015 με την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους, με βάση το πραγματικό εισόδημα, καθορισμός της διαδικασίας για καθολική ενοποίηση όλων των Ταμείων, κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα Ταμεία με βάση το ΙΚΑ και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016.

Φωτό: Αλέξανδρος Καλαφάτης