Αυξάνονται τα φορολογικά βάρη το 2016
Σκληρά μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων
Από τον Προκόπη Χατζηνικολάου
Ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2016 επιβαρύνοντας κυρίως τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αν και αρχικά η κυβέρνηση αποσκοπούσε στο να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια ωστόσο διαπίστωσε ότι μία τέτοιου είδους αλλαγή δεν θα απέφερε έσοδα στα δημόσια ταμεία. Από την ανάλυση των εισοδημάτων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι γίνεται σαφές προς τους κυβερνώντες ότι μόνο από τα εισοδήματα μεταξύ των 25.000-35.000 ευρώ μπορούν να εισπράξουν περισσότερα έσοδα δεδομένου ότι στα κλιμάκια αυτά βρίσκεται και ο μεγαλύτερος όγκος των εισοδημάτων. Για μία ακόμα φορά, μία ακόμη κυβέρνηση καταφεύγει στην εύκολη λύση αγνοώντας πηγές εσόδων που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του κράτους. Είναι ενδεικτικό ότι το οικονομικό επιτελείο δεν ενδιαφέρεται να συλλάβει το λαθρεμπόριο που συντελείται στη ναυτιλία ή ακόμα και να καταργήσει ευνοϊκούς νόμους του παρελθόντος προς συγκεκριμένες εισοδηματικές τάξεις.
Με βάση τα ανωτέρω για το 2016 η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανατροπή της φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων στους εξής τομείς:
1. Από το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να μεταφέρει το βάρος στα υψηλότερα εισοδήματα χωρίς ωστόσο να έχει καθορισθεί το ύψος ή διαφορετικά οι εισοδηματικές τάξεις που θα επιβαρυνθούν περισσότερο.
2. Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη με περισσότερα κλιμάκια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του «πλαστικού» χρήματος. Ωστόσo, το βάρος θα «πέσει» στους έχοντες εισοδήματα μεταξύ 25.000 και 35.000 ευρώ.
3. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%). Επίσης, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια, μεταφέροντας την επιβάρυνση σε όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν εγγραφεί επιπλέον έσοδα ύψους 144,2 εκατ. ευρώ από τα εισοδήματα που προέρχονται από τη μίσθωση ακινήτων. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2016 και θα αφορούν τα μισθώματα που εισέπραξαν το 2015.
4. Θα εφαρμοστεί κανονικά από τη χρήση του 2016 η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια, το 2017 ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί στο 26%. Ανοιχτό, όμως, παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ελάφρυνση με τη διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών.
5. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των ακινήτων προβλέπει την επιστροφή στη βασική ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 50.000 ευρώ. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες.
6. Τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή. Συγκεκριμένα ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.