Ασφαλιστικό και φορολογία απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Αν και πολλοί θα έλεγαν ότι η ρύθμιση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και το θέμα των «κόκκινων» δανείων» είναι τα σκληρά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης που πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ωστόσο το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση τα δύο ανωτέρω μέτρα αποτελούν το κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Παράλληλα η ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ η οποία προορίζεται για την πληρωμή των προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα για όλους και όπως προαναφέρθηκε θα δοκιμάσει τις αντοχές της Κυβέρνησης συνεργασίας. Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνουν:
1. Φορολογικό νομοσχέδιο. Θα προβλέπει την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, καθώς και την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα. Επίσης θα θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα ενώ θα συμπεριληφθούν και τα σκληρά μέτρα για τους αγρότες. Συγκεκριμένα:
- Από το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να μεταφέρει το βάρος στα υψηλότερα εισοδήματα χωρίς ωστόσο να έχει καθορισθεί το ύψος ή διαφορετικά οι εισοδηματικές τάξεις που θα επιβαρυνθούν περισσότερο.
- Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη με περισσότερα κλιμάκια. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με την χρήση του πλαστικού χρήματος.
-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%).
-Εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προυπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).
- Οπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστεί κανονικά από τη χρήση του 2016 η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια , το 2017 ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί στο 26%.
2. Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει το προσεχές διάστημα να υλοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις που περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο. Θα πρέπει σε πρώτη φάση να ξεκαθαρίσει το τι μέλει γενέσθαι με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Μάρτιο του 2016, ενώ θα πρέπει να παρουσιάσει και τα ισοδύναμα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία ακυρώνει τις μειώσεις συντάξεων του 2012, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και σε περικοπές συντάξεων, ανεξαρτήτως των παραπάνω παρεμβάσεων.
3. Ενιαίο μισθολόγιο. Θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νέο καθεστώς για το μισθολόγιο στο Δημόσιο Τομέα, το οποίο θα διευρύνει τη διαφορά των αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θα τακτοποιηθεί και το θέμα της «προσωπικής διαφοράς».
4. Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. ‘ Αμεσα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των δύο εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Στις πιο δύσκολες αποφάσεις είναι η απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Φωτο/Ανδρέας Αθανασόπουλος