Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021 - 07:49
<

Και μετά την καταστροφή, τι;

Τώρα που βρισκόμαστε σε μια μικρή μεν ικανή για ψύχραιμα συμπεράσματα δε χρονική απόσταση από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, όλοι εμείς οι πολίτες, δικαίως παραμένουμε με τις απορίες και τον θυμό μας. Μετά από τις φρικιαστικές μνήμες του 2007, δεν είχαμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Κι όπως αποδείχθηκε, οι τωρινές είναι χειρότερες. Οι πολίτες, παρά την εγκατάλειψη του θέματος από τα μμε, εξακολουθούν να λυπούνται και να είναι συγκλονισμένοι.
 
Από τον Αθανάσιο Ι. Σκορδά*
 
Το πολιτικό προσωπικό, όμως, δεν δικαιούται να κρύβεται και δεν αρκεί να λυπάται. Αντιθέτως όφειλαν -ανεξαρτήτως κομμάτων- να έχουν διδαχθεί από τη θυσία των ανθρώπων σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές και να έχουν φροντίσει να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία. Πολλώ δε μάλλον, να μην ξεπεραστεί όπως γίνεται με την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. 
 
Επειδή εκτός από αναποτελεσματικό κατάντησε και κουραστικό μετά από κάθε παρόμοια τραγωδία, να ακούμε από δημόσια πρόσωπα, λόγους παρηγορητικούς και συλλυπητήριους - όταν δεν αναπαράγουν τους μικροπολιτικούς καυγάδες τους - ας συζητήσουμε νηφάλια, τι επιτέλους είναι επιτακτική ανάγκη να κάνει μια στοιχειωδώς σοβαρή κι αποτελεσματική Πολιτεία. Κυρίως όμως, να δράσουμε άμεσα, διότι οι φυσικές καταστροφές δεν έρχονται με ραντεβού. 
 
Είναι βέβαιο, ότι οι παθογένειες που ιστορικά χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Πολεοδομική αναρχία και οικοδομική αυθαιρεσία, νομοθετικές προβλέψεις και ανυπαρξία ελέγχου, σε συνδυασμό με αδυναμία διαχείρισης πλήθους, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο καθιστά την πρόληψη όνειρο θερινής νυκτός και το οποίο δεν αντισταθμίζεται από την γενναία και ηρωική στάση των ολίγων ούτε από την αλληλεγγύη που παραδοσιακά – για να πούμε και τα θετικά – επιδεικνύουμε ως λαός.
 
Είναι η ώρα να καταλάβουμε ότι ο ρόλος ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κράτους δεν είναι η «κατάργηση» των φυσικών φαινομένων αλλά η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων, όταν αυτά ενσκήπτουν και πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής. 
 
Είναι η ώρα να καταλάβουμε ότι «μπουχτίσαμε» από αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς που συνεχώς  ζητούν αρμοδιότητες και αρνούνται ευθύνες.
 
Είναι η ώρα να καταλάβουμε ότι μια λειτουργική πολιτική πρόληψης απαιτεί λιγότερους πόρους απ’ ότι η αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως κάνει ηπιότερη και διαχειρίσιμη την όλη κατάσταση.
 
Σ’ αυτή λοιπόν την συζήτηση, αξιοποιώ το φιλόξενο βήμα της BOULEVARD για να καταθέσω ορισμένες σκέψεις που μας απασχόλησαν στο Ρ.ΕΥ.Μ.Α., ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, ώστε στις προσεχείς δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές να αξιολογήσουμε προτάσεις και δεσμεύσεις, συγκεκριμένες και όχι ευχολόγια αοριστίας και γενικότητες. Κάποιες πτυχές αυτών των σκέψεων προβλέπονται και από την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά αμφισβητείται η εφαρμογή τους. Προτείνουμε λοιπόν:
 
Εκπαίδευση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής αγωγής.
 
Εκπόνηση υποχρεωτικά, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, σχεδίου πολιτικής προστασίας σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, με δημόσια σήμανση αντίστοιχη μ' αυτή των πλοίων (χώροι συγκέντρωσης και οδηγίες πρόσβασης).
 
Διενέργεια σε ετήσια βάση ελέγχων και ασκήσεων επάρκειας του σχεδίου πολιτικής  
προστασίας ανά δημοτική ενότητα, με πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών, σε συνθήκες προσομοίωσης.
 
Τακτικός καθαρισμός των οικοπέδων, διενέργεια τακτικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
 
Δημιουργία δρόμων και ζωνών πυρασφάλειας σε κάθε δημοτική ενότητα, ιδιαίτερα όμως σε οικισμούς που κτίστηκαν χωρίς ρυμοτομικά σχέδια.
 
Αποτελεσματική δασική πολιτική με συνεργασία κρατικών δομών και εθελοντικών οργανώσεων πολιτών. Καθαρισμοί, υλοτομία κι έλεγχοι για απόθεση απορριμμάτων σε δασικές εκτάσεις.
 
Υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, όπως συμβαίνει σήμερα με τα αυτοκίνητα, έναντι φυσικών καταστροφών.
 
Εκπόνηση σχεδίου για προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, το οποίο θα συνοδεύεται από αναλυτικό προϋπολογισμό. 
 
Στο χέρι μας είναι να μην θρηνήσουμε άδικα άλλους χαμένους συμπολίτες μας, φίλους, γείτονες, συγγενείς. 
 
*O Αθανάσιος Ι. Σκορδάς, είναι πρ. υφυπουργός Ανάπτυξης, Πρόεδρος του Think Tank Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση & Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α.) 
 

Από τον Αθανάσιο Ι. Σκορδά*