Σάββατο, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2025 - 05:37

Εκλογές με τα πρωτοβρόχια;

Όταν άνοιγαν τα σχολεία δύο ήταν οι πρώτες εκθέσεις που μας έβαζαν οι δάσκαλοι να γράψουμε. Η πρώτη είχε θέμα πως περάσαμε τις καλοκαιρινές διακοπές. Η δεύτερη ήταν για τα πρωτοβρόχια που ανήγγειλαν κάθε φορά την έλευση του Φθινοπώρου.
 
Από τον Ηλία Δημητρέλλο
 
Αν κρίνω από την κινητικότητα που επικρατεί στα πολιτικά γραφεία, φαίνεται ότι στο Μαξίμου από τώρα γράφουν εκθέσεις για τις εξελίξεις μετά τα πρωτοβρόχια, καθώς δείχνει να κερδίζει έδαφος η πρόταση να προκηρυχθούν εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, αν φυσικά οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το δε μήνυμα αυτό έχει περάσει προς τα κάτω, καθώς ήδη πλείστοι όσοι Υπουργοί έχουν ήδη ξεκινήσει κανονικό προεκλογικό αγώνα και τα τηλέφωνα, καλώντας κόσμο στα γραφεία τους. 
 
Τον επόμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πια συμπληρώσει δύο και πλέον έτη στον πρωθυπουργικό θώκο. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, την περίοδο εκείνη θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρος του ενήλικου πληθυσμού και -θεωρητικά τουλάχιστον- θα έχουν κτιστεί τα πρώτα σοβαρά τείχη ανοσίας του γενικού πληθυσμού. Δεν θα έχουμε μεν ξεμπερδέψει με την πανδημία, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας. Η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε μία κανονικότητα προσπαθώντας να ανακάμψει, ενώ, υπό κανονικές συνθήκες, το καλοκαίρι θα υπάρξει άνοδος του τουρισμού συγκριτικά με πέρσι, οι εμπλεκόμενοι κλάδοι θα ανακάμψουν και θα εισρεύσει ζεστό χρήμα από την Εσπερία. 
 
Όλα τα ανωτέρω και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα σε οικονομικό επίπεδο, θα μπορούσαν να δώσουν το αφήγημα που χρειάζεται ο Πρωθυπουργός για διεκδικήσει νέα θητεία, ήτοι ως η κυβέρνηση που έφερε εις πέρας με επιτυχία την πανδημία και τώρα είναι έτοιμη να ξαναστήσει την χώρα έχοντας στα χέρια της το πακέτο των 32 δισ. που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα και να επανεκκινήσει την οικονομία. Φυσικά θα πρέπει να πληρούνται όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να πάμε σε εκλογές, καθώς αν πχ. τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ούτε λόγος για να συνωστιστούν οι Έλληνες στις κάλπες. 
 
Πολύ σημαντική παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Η ΝΔ για να πάρει αυτοδυναμία με 151 βουλευτές, θέλει ποσοστό τουλάχιστον 44 - 45% και να κερδίσει όλες τις μονοεδρικές. Αυτή τη στιγμή το σενάριο αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό, αν προκηρυχθούν εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου και δεν κατακτηθεί η αυτοδυναμία, θα γίνουν οι επόμενες με ενισχυμένη αναλογική αυτή την φορά, εντός του Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοεμβρίου, όταν με ποσοστά 38-39% έχεις τουλάχιστον 151 έδρες (όπως τον Ιούλιο του 2019). Κατά την άποψή μου, ακόμη και αν στις πρώτες εκλογές η ΝΔ εκλέξει 150 βουλευτές, δεν θα συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ για μία κυβέρνηση συνεργασίας, και ούτε είναι προς το συμφέρον της.    
 
Ευλόγως θα αναρωτηθεί κανείς αν η ΝΔ παίζει εν ου παικτοίς στις επόμενες εκλογές. Σε αυτή την φάση θεωρώ πως ναι, καθώς ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ΝΔ είναι ο φόβος πολλών και σημαντικών κομματιών της κοινωνίας για την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η ανάμνηση της διακυβέρνησής του μόνο θετική δεν είναι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά και εκλογικά τις αποτυχίες και τα λάθη της νυν κυβερνήσεως. Φυσικά, θα καταφέρει να κρατήσει άνετα τα ποσοστά που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, ενδεχομένως δε να τα πάει και λίγο καλύτερα, αφού το πολύ μεγάλο κομμάτι που μετανάστευσε από το ΠΑΣΟΚ το 2012, δεν έχει άλλο πολιτικό φορέα για να εκφραστεί εκλογικά, μια και το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά μόνο θελκτικός προορισμός δεν είναι. Έτσι, αναλύσεις περί επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στο 3% από θερμοκέφαλους ή όψιμους φιλοκυβερνητικούς «αναλυτές» και αρθρογράφους μόνο θυμηδία προκαλούν για τα κίνητρά τους και τη δυνατότητα σκέψης τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε για να μείνει και καιρός είναι κάποιοι να το αφομοιώσουν πια.
 
Έχοντας αυτά κατά νου ο Πρωθυπουργός, κυρίως δε την προοπτική παραμονής του στην εξουσία για 2 + 4 έτη τουλάχιστον, το σενάριο για εκλογές το Σεπτέμβριο είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή. Βέβαια, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν, οι θεοί γελάνε. Ένα απρόβλεπτο πολιτικό γεγονός, ένα δυστύχημα ή μία τραγωδία (βλ. Μάτι) είναι δυνατόν να τα φέρει όλα τούμπα. Στρατηγικές, σχεδιασμούς, προβλέψεις, προσδοκίες.
 
Φωτό: Πλ. Ομονόιας 1953. Φωτογραφία Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν