Εθνική Ομοψυχία: Aν όχι τώρα πότε;
Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2022 - 18:10
Η πολιτική συνεννόηση βασικός πολλαπλασιαστής ισχύος δεν μπορεί να εμφανίζεται άτολμη, δειλή ,φοβισμένη, περιστασιακή. Οι καιροί επιβάλλουν να είναι ισχυρή, πειστική, δεδηλωμένη. Χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.
Του Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή
Α. Θέτω εξ αρχής τέσσερα υπαρξιακά για την Ελλάδα ερωτήματα:
1.Ποιά θα ήταν η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα αν τον Μάρτιο του 2020 είχε πέσει ο Έβρος;
2.Θα μπορούσε να σταθεί όρθια η Ελλάδα και η κυβέρνησή της αν χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες και πάσης άλλης κατηγορίας φυγάδες προωθημένοι επίσημα, μαζικά και οργανωμένα από τις Αρχές της Τουρκίας, παραβίαζαν βίαια τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος;
3.Ποια αλήθεια θα ήταν η θέση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ αν δεν μπορεί να υπερασπισθεί όπως οφείλει τα σύνορά της; Απαξίωση και περιφρόνηση από εταίρους και συμμάχους. Οίκτος στην καλύτερη περίπτωση.
4.Ποια επίσης θα ήταν η ισορροπία ισχύος με την Τουρκία αν είχε πέσει ο Έβρος; Πώς θα συμπεριφερόταν στην συνέχεια ο πρόεδρος Ερντογάν σε μια ανήμπορη να κρατήσει ασφαλή τα σύνορά της Ελλάδα;
Β. Σαφές είναι ότι Τουρκία ήθελε να προκαλέσει στην Ελλάδα :
1.Κλονισμό και επιχείρηση ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης 250 μέρες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 και πολιτική κρίση.
2.Επικράτηση της ψυχολογίας του αδύνατου και αδύναμου απέναντι στην Τουρκία, ανυποληψία και βαθιά κρίση στις σχέσεις μας με Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.
3.Ταπείνωση μας στα μάτια των βαλκάνιων γειτόνων μας, οι οποίοι παρά τις όποιες αδυναμίες τους προσπαθούν με επιτυχία να κρατήσουν απροσπέλαστα τα σύνορά τους.
Γ.Στον Έβρο ξεκίνησαν όλα. Ο Έβρος άντεξε.Οι εκτιμήσεις των τουρκικών υπηρεσιών αποδείχθηκαν λανθασμένες. Το σχέδιο του Ερντογάν απέτυχε.Ακούστηκαν τότε οι ύβρεις κατά της Ελλάδος, των Ελλήνων, του σημερινού πρωθυπουργού και υπουργών από τον πρόεδρο Ερντογάν.
Ακολούθησε η κορύφωση της στρατιωτικοποιημένης , επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο τον Ιούλιο – Αύγουστο 2020.Είχαμε μία άνευ προηγουμένου σε χρονική διάρκεια στρατιωτικοποιημένες επιθετικές –ο όρος απειλητικές είναι παρωχημένος-ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος.
1. Θυμίζω επίσης διότι άμεσα συνδέεται με το σήμερα, ότι τον Νοέμβριο του 2019 προηγήθηκε η υπογραφή των δύο τουρκο-λιβυκών συμφώνων (ΑΟΖ – στρατιωτικής συνεργασίας). Παρότι αποδοκιμάσθηκαν ως «άκυρα και ανυπόστατα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση ,η τουρκική πολιτική αντιμετώπισε την ευμενή ανοχή του Βερολίνου. Τον Ιανουάριο 2020 η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσκάλεσε τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αποκλείοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.
2. Θετική αναμφίβολα εξέλιξη είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δείχνει ότι αναγνώρισε το λάθος. Άλλαξε στάση.
Δ. Δεν εκπλήσσει πλέον ο εθνικισμός και ο παροξυσμός του προέδρου της Τουρκίας. Επικροτείται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας.Κλιμακώνει τις επιθέσεις του.Μας καλεί να αλλάξουμε κυβέρνηση. Η σημερινή και ο πρωθυπουργός της βέβαιον είναι ότι δεν του αρέσουν.
Πώς όμως θα συμπεριφερόταν μια βολική κυβέρνηση για τον πρόεδρο της Τουρκίας; Καταγράφω μερικές υποθετικές ενέργειες της :
1.Θα άνοιγε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο καλωσορίζοντας όποιον ήθελε να τα καταργήσει υπό την προστατευτική ομπρέλα της τουρκικής στρατοφυλακής. Θα απέσυρε την ακτοφυλακή και τις δυνάμεις του λιμενικού που επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα μας στο Αιγαίο, διευκολύνοντας την παράνομη διακίνηση ( human trafficking) κάθε κατηγορίας φυγάδων, προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Συμπράττοντας στην πράξη με το κράτος-παρακράτος και τους προστατευόμενους από το καθεστώς Ερντογάν διακινητές.
2.Θα «πάγωνε» τους ήδη από δωδεκαετίας καθυστερημένους εξοπλισμούς, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ματαίωνε νέες παραγγελίες οπλικών συστημάτων και θα «συμβουλευόταν» την Τουρκία πριν προχωρήσει σε προμήθεια νέων αεροσκαφών και ναυτικών μονάδων.
3.Δεν θα υπέγραφε και θα καταψήφιζε στη Βουλή των Ελλήνων διμερείς συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που ενισχύουν την άμυνα και τη στρατιωτική/πολιτική αποτροπή της Ελλάδος. Επίσης, συμφωνίες που αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά ελληνικά λιμάνια (Αλεξανδρούπολη).
Ε.Η Τουρκία σταθερά επιδιώκει:
- την βίαια, με πόλεμο αν απαιτηθεί μεταβολή του εδαφικού καθεστώτος της Ελλάδος,
- την μεταβολή των όρων της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου Πελάγους,
-τον περιορισμό και την καταστρατήγηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ν.Α.Μεσόγειο.
Κυριαρχούν σήμερα στην Άκυρα η εχθρική προπαγάνδα, οι πράξεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και το σκηνικό προσβολής των ελληνικών συνόρων .
Το εμπνευσμένο δόγμα εθνικής ασφάλειας απέναντι στην ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο διατυπώθηκε καθαρά στην Κυβερνητική Δήλωση της 2ας Μαρτίου 2020. Είναι το δόγμα του Έβρου.Χρήσιμο είναι να επαναδιατυπωθεί τώρα απέναντι στις συμβατικές επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας.
ΣΤ .Ενότητα -Ομοψυχία
Λάθος ιστορικό είναι να αγνοήσουμε την Διχόνοια. Πριν εκατό χρόνια ο Διχασμός προκάλεσε την διάσπαση, την διαίρεση,την ήττα, την καταστροφή και την τραγωδία του 1922. Αυτοηττηθήκαμε προτού νικηθούμε στο πεδίο.Σήμερα ,το ευκαιριακό, το κομματικό και το μερικό συχνά ακόμη και εντός της Βουλής των Ελλήνων, δείχνουν να προτάσσονται του όλου, του εθνικού ,του μεγάλου .
Ναι. Αμυντικά πανίσχυρη είναι η Ελλάδα, με καλές οικονομικές επιδόσεις, ανθεκτικότητα και πρωτοφανή δημοκρατική σταθερότητα,παρά την καθημερινή μας γκρίνια.Εχουμε ισχυρές, συνεργασίες, συμπράξεις και συμμαχίες που δεν εξαντλούνται μόνο στην ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής.Δεν ελκύει όμως η εικόνα μιας χώρας καθηλωμένης σε κομματικά χαρακώματα ενώπιον του ορόσημου των εθνικών εκλογών του 2023.
Η πολιτική συνεννόηση βασικός πολλαπλασιαστής ισχύος δεν μπορεί να εμφανίζεται άτολμη, δειλή ,φοβισμένη, περιστασιακή. Οι καιροί επιβάλλουν να είναι ισχυρή, πειστική, δεδηλωμένη. Χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Ούτε στο πεδίο της πολιτικής αποτροπής ούτε στις αμυντικές δαπάνες .Να εμψυχώνει, να τονώνει να ανυψώνει το ηθικό. Η εθνική ενότητα ας αγκαλιάσει όλους μας ανεξαρτήτως ιδεολογίας, παράταξης και ψήφου στις εθνικές εκλογές .Αυτή την ενότητα θέλουμε.