Παρασκευή, 19 Απρίλη, 2024 - 22:36

Ο πρώτος αγώνας πριν τον δεύτερο (θα έχουμε και πέναλτι;)

Μιλώντας με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους, οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ο πρώτος εκ των δύο αγώνων που θα διεξαχθούν για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα θα κρίνει εν πολλοίς και το ποιος θα κερδίσει τον τίτλο στον δεύτερο αγώνα. Εκτός και αν τελικά ούτε στον δεύτερο αγώνα έχουμε νικητή και χρειαστεί οι ομάδες να χτυπήσουν και πέναλτι, οπότε θα πάμε και σε τρίτες εκλογές (δύσκολο).
 
Από τον Ηλία Δημητρέλλο
 
Σε αυτές τις εκλογές έχουμε τρεις πολύ σημαντικούς αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν, αν όχι και θα κρίνουν το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.
 
Ο πρώτος είναι η εκλογική συμπεριφορά των νέων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Καθώς δικαίωμα ψήφου έχουν πια και οι 17αρηδες κατά το έτος των εκλογών, για πρώτη φορά θα ψηφίσουν περί τους 440.000 νέοι ηλικίας από 17 έως 21. Πόσοι εξ αυτών θα ασκήσουν το δικαίωμά τους είναι άγνωστο σήμερα, σε κάθε πάντως περίπτωση η ΝΔ δείχνει να υστερεί σημαντικά σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΜέΡΑ25, ο Κασιδιάρης, αλλά και τα εκτός κοινοβουλίου αριστερά κόμματα έχουν το πάνω χέρι. Έτσι φαίνεται ότι όσοι περισσότεροι νέοι ψηφίσουν, τόσο θα απομακρύνεται η αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές. Εκτός και αν δεν ψηφίσουν και στις δεύτερες. Συνήθως πάντως σε αυτές οι ηλικίες η αποχή χτυπά μεγάλα ποσοστά.   
 
Ο δεύτερος αστάθμητος παράγοντας είναι οι αναποφάσιστοι. Όπως κάθε φορά άλλωστε. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, για πρώτη ίσως φορά, το 11-12% του εκλογικού σώματος δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ήτοι περί τους 600.000 και πλέον ψηφοφόρους. Πολύ σημαντικό μέρος αυτών έχουν δεξιές και κεντροδεξιές καταβολές, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ακόμη να (ξανα)ψηφίσουν ΝΔ. Είτε για το τραύμα των Τεμπών σε αυτή τη μερίδα ψηφοφόρων είναι ακόμη βαθύ και δεν έχει επουλωθεί, είτε γιατί η ΝΔ δεν τους φαίνεται πια όσο δεξιό κόμμα θα ήθελαν. Σημαντικό επίσης κομμάτι είναι εκείνοι οι αριστερόστροφοι ψηφοφόροι που είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και το 2019, κινητοποιούμενοι τότε από την προοπτική επανόδου της «Δεξιάς» στην εξουσία, αλλά τώρα φαίνεται να μην έχουν κίνητρο να τον ψηφίσουν, δεδομένου είτε ότι δεν υφίσταται ρεαλιστική προοπτική να ξανακυβερνήσει, είτε γιατί δεν ξέρουν, αν θέλουν να ξανακυβερνήσει, φοβούμενοι επανάληψη της διακυβέρνησης 2015-2019.
 
Ο τρίτος αστάθμητος παράγοντας είναι η εκλογική συμπεριφορά των «ορφανών» του Κασιδιάρη, καθώς οι δημοσκοπήσεις του έδιναν μεν ένα ποσοστό περί του 4 - 4,5%, στην πραγματικότητα όμως οι εν λόγω ψηφοφόροι υποεκπροσωπούνται στις δημοσκοπήσεις και η πραγματική δύναμη του έγκλειστου νεοναζί είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως είχε δείξει στο παρελθόν και η Χρυσή Αυγή. Στην περίπτωση που οι εν λόγω ψηφοφόροι επιλέξουν είτε την αποχή είτε την ψήφο σε μικρότερα ακροδεξιά κόμματα, επί της ουσίας δεν θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν όμως, επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλει πολλούς εξ αυτών να επιλέγουν να «τιμωρήσουν» τη ΝΔ για το μπλόκο στο κόμμα του Κασιδιάρη και να ψηφίζουν κόμματα που θα εισέλθουν μετά βεβαιότητας στην Βουλή όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΜέΡΑ25, η ψήφος τους θα έχει βαρύνουσα σημασία και θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς θα δώσουν επιπλέον ψήφους στα δύο αυτά κόμματα, από χώρους που θεωρητικά τουλάχιστον, δεν το περίμεναν. Σημαντικό τέλος, είναι ότι οι εν λόγω «ακόλουθοι» του Κασιδιάρη συναντώνται σε μεγάλους αριθμούς στους δύο πρώτους αστάθμητους παράγοντες, τους νέους και τους αναποφάσιστους.
 
Σε κάθε πάντως περίπτωση είναι προφανές ότι η ΝΔ κατόρθωσε να ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό το σοκ των Τεμπών. Τουλάχιστον δημοσκοπικά. Σε αυτό συνετέλεσε κατά κύριο λόγο η πλήρης αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει μία πειστική κυβερνητική πρόταση και ο φόβος της επαναλήψεως του «πειράματος» της πρώτης φοράς Αριστεράς της περιόδου 2015-2019. Μία απολύτως κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, καίτοι δεν έμεινε ικανοποιημένη από την διακυβέρνηση της ΝΔ για διαφόρους λόγους, τρέμει και μόνο στην ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανακυβερνήσει. Κι αυτό το ξέρουν (και επενδύουν πολιτικά και ψυχολογικά) στη ΝΔ με συνεχείς αναφορές στο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ (εξού και η επιβληθείσα στον κ. Πολάκη αφωνία). Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ ούτε έπεισε, ούτε πρόκειται να πείσει ότι αποτελεί σοβαρή εναλλακτική, και το πιο πιθανό είναι να δει τα ποσοστά να κατακρημνίζονται στις δεύτερες εκλογές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι καθώς πια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απευθύνονται στην ίδια μερίδα αναποφασίστων, όσο θα ανεβαίνει το ένα κόμμα, θα πέφτει το άλλο.
 
Κάπως έτσι λοιπόν οδηγούμαστε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα με βέβαιο νικητή τη ΝΔ, και το μόνο που απομένει να δούμε είναι το τελικό ποσοστό της και ποια θα είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πάντως ότι η μεν ΝΔ οδεύει προς τα υψηλά ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει να «μαζέψει» την διαφορά.
 
Όπως και να έχει πάντως, όπως λέμε τετριμμένα πια, Κυριακή κοντή γιορτή.