Τετάρτη, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2024 - 03:36

Δυσεπίλυτο το μεταναστευτικό

Παρακολουθώ έκπληκτος, φαντάζομαι όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, την έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος, του προσφυγικού για την ακρίβεια που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση στη Μυτιλήνη πραγματικά κρέμεται από μια κλωστή και εύχομαι τώρα που διαβάζετε αυτή την άποψη να μην έχει υπάρξει νεκρός άνθρωπος…

Κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες με βάρκες μικρές, μεγάλες, με μηχανές μιας χρήσης (!!!) περνάνε στην Ελλάδα όχι για να μείνουν εδώ αλλά για να βρουν στον ήλιο μοίρα, σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, του Βορρά κυρίως. Σκέφτομαι τι έκαναν οι κουστουμάτοι κύριοι της Ευρώπης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου; Ένα ΤΙΠΟΤΑ με κεφαλαία γράμματα. Συζητήσεις επί συζητήσεων για το μεταναστευτικό, αλλά καμία απόφαση ουσίας για να σταματήσει αυτό το δράμα στη Μέση Ανατολή.

Αντιμετωπίζω με συμπάθεια αυτούς τους ανθρώπους, που προσπαθούν απλά να ζήσουν… Όπως παλαιότερα οι Έλληνες που πήγαν στην Αμερική για το όνειρο, όπως οι Έλληνες μετανάστες μετά τον πόλεμο που πήγαν στη Γερμανία για δουλειά, όπως οι Έλληνες της Μικράς Ασίας που ήρθαν στην Ελλάδα μόνο με μια φορεσιά ρούχα. Ποια είναι η λύση του προβλήματος; Δεν την ξέρω για να σας την πω, όπως φαντάζομαι δεν την ξέρουν ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες που δεν έχουν μπει στον κόπο ακόμη για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Μάλλον δεν έχει… χρήμα εδώ και δεν βιάζονται να συζητήσουν για να διαχειριστούν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση!

Έκπληκτος παράλληλα, παρακολουθώ και τη στάση των πολιτικών αρχηγών στην προεκλογική περίοδο για το μεταναστευτικό. Αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει, διαπιστώσεις, αλλά όχι λύση… Έχω την αίσθηση πως εντάξει, οι εκλογές θα γίνουν, αλλά στη Μυτιλήνη, στην Κω, στο Αγαθονήσι, οι μετανάστες θα ξεπεράσουν τις 30.000 σύντομα με απρόβλεπτες καταστάσεις που δεν θέλω να σκέφτομαι καν.

Αναρωτιέμαι όμως γιατί ήδη οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό; Δεν ξέρω. Δεν είδα ούτε έναν να παίρνει το αεροπλάνο να πάει στην Ευρώπη και να ζητήσει μια λύση! Οι εκλογές θα περάσουν, μετά η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει μόνο τη λύση για την οικονομία, αλλά και για το μεταναστευτικό! Όσοι το υποτιμούν τώρα θα το βρουν μπροστά τους σε πολύ λίγο. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και στα δύο ζητήματα. Ο νέος πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι αυτός, έχει πλέον να λύσει δύο άλυτα προβλήματα για τη χώρα που χρειάζονται βάθος χρόνου… Θα χρειαστεί μεγάλη τύχη, αλλά περισσότερη αποφασιστικότητα.