Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022 - 07:49

Survivor ή καμένο πολιτικό χαρτί

Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει πολλάκις ότι είναι πολύ ικανός στο πολιτικό παιχνίδι. Όταν άπαντες στις αρχές του έτους προεξοφλούσαν ότι θα προκήρυττε εκλογές αμέσως μετά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια, ελάχιστοι (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) επιχειρηματολογούσαν ότι θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Κι ενώ η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα πάμε σε τριπλές εκλογές το Μάιο του 2019, φαίνεται ότι και πάλι κάτι έχει αλλάξει στους σχεδιασμούς του Μαξίμου.
 
Από τον Ηλία Δημητρέλλο
 
Επειδή στην πολιτική μία αναποδιά μπορεί να ανατρέψει όλα τα σχέδια επί χάρτου, από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει βγει στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις για την άνευ όρων παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας κατ’ εντολή του διεθνούς παράγοντα (και δη των ΗΠΑ) κλόνισαν την κυβερνητική πεποίθηση ότι θα έκλεινε την εκκρεμότητα αβρόχοις ποσίν. Όλο το χειμώνα η Μακεδονία και η υπόλοιπη Ελλάδα έβραζε. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανάγκασαν την κυβέρνηση να αντεπιτεθεί με το σκάνδαλο της Novartis, μάλλον πολύ νωρίτερα και προχειρότερα απ’ όσο είχε σχεδιάσει, με αποτέλεσμα τα πολιτικά οφέλη να είναι πολύ μικρότερα από τα προσδοκώμενα.  
 
Εν συνεχεία η συμφωνία για τη μείωση του χρέους με τους δανειστές ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακή, απ’ όσο ανέμεναν και επικοινωνούσαν στην κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, και ως είναι επόμενο ουδείς σήμερα θυμάται τι ακριβώς αναφέρει, και φυσικά ουδενός επηρεάζει την ψήφο. 
 
Κατόπιν ήλθε η εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπου αναδείχθηκε πλήρως η ανικανότητα κυβερνώντων, δημόσιων αρχόντων και κρατικού μηχανισμού. Η επικοινωνιακή δε διαχείριση από την κυβέρνηση εξόργισε κι εκείνους ακόμη τους πολίτες που μέχρι τότε δεν έβλεπαν ευθύνες στον τρόπο αντιμετώπισης της τραγωδίας. 
 
Το Μάτι φαινόταν ότι θα αποτελούσε την ταφόπλακα των ελπίδων της κυβέρνησης για δυναμική εκλογική μεγάλη επιστροφή. Κι όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ουχί μόνο αντέχει, αλλά ξεκίνησε ήδη η επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να παίξει γρήγορα τα πρώτα χαρτιά του, πριν καταρρεύσουν τα εκλογικά ποσοστά του.
 
Ο ανασχηματισμός ήταν το πρώτο, μικρό, βήμα, το οποίο έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σχεδόν αποκλειστικά να μην επαναπατριστούν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, όταν θα διαπιστώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πια επιλογή εξουσίας, βασικό κριτήριο για τη μετανάστευσή τους. Για το λόγο αυτό επελέγησαν πρόσωπα από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι άλλωστε του οποίου ήσαν εκείνοι που οδήγησαν τον κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία και που τον στηρίζουν ακόμη, ιδίως δε όταν το ΚΙΝΑΛ δυσκολεύεται να πείσει οιονδήποτε να το ψηφίσει. Συγχρόνως, η αδυναμία εύρεσης προβεβλημένων προσώπων αριστερής προέλευσης να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο κενό στα αριστερά του που δεν καλύπτεται πια. Συγχρόνως, η μεγάλη πλειοψηφία του Συνασπισμού του 4-5%, απογοητευμένη από την κυβίστηση μετά το Δημοψήφισμα είτε απέχει, είτε έχει στραφεί σε περισσότερο αριστερά σχήματα. 
 
Στην ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας έδειξε πως θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές. Στοχευμένη παραχολογία στο εκλογικό κοινό που απευθύνεται, διαφήμιση του όποιου κυβερνητικού έργου, και για το τέλος σκανδαλολογία.
Θα παίξει τα ρέστα του εξαντλώντας τις πιθανότητές του. Ο κατ’ αρχήν στόχος του είναι να μετριαστεί το μέγεθος της ήττας για να μπορέσει να ελέγξει τις μετεκλογικές διεργασίες και να μην αμφισβητηθεί από οιονδήποτε. 
 
Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα κρίνει ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015), οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν. Είναι απολύτως βέβαιο ότι στην περίπτωση που εν τέλει ψηφίσουν, η τεράστια πλειοψηφία τους θα ξαναστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τους αριστερά του Κέντρου ψηφοφόρους. Ο εν λόγω πασοκογενής ψηφοφόρος έχει στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογική του έκρηξη το 2012 μέχρι την εκλογική του επικράτηση κατά τις τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ του παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να γεύεται την εξουσία. Οι ψηφοφόροι αυτοί πολύ δύσκολα θα μετακινηθούν προς άλλο κόμμα. Είναι μεν απογοητευμένοι από τις κυβιστήσεις, αλλά δεν
κόβουν τους δεσμούς τους με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μεταναστεύουν. 
 
Πλησιάζοντας λοιπόν προς τις εκλογές τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθούν και σημαντικό μέρος των απογοητευμένων ψηφοφόρων του θα επανέλθει στους κόλπους του, κατόπιν των παροχών ή ενώπιον του φόβου ολικής επαναφοράς της Δεξιάς και της επαλήθευσης του σεναρίου περί αριστερής παρένθεσης. Αν η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φθάσει το 65-70%, η ήττα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη.
 
Γνωρίζει, τέλος, ο κ. Τσίπρας ότι από μόνη της η παροχολογία δεν φέρνει τη νίκη, πόσω μάλλον όταν εκείνος έχει «βεβαρυμμένο πολιτικό μητρώο». Για το λόγο αυτό θα χρειαστούν πολύ γενναίες δόσεις από νέα και παλιά σκάνδαλα που θα συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του και θα τους ξαναδώσουν τον «εχθρό». Το σκάνδαλο της Novartis θα επανέλθει δριμύτερο στην επιφάνεια, ενδεχομένως με νέες αποκαλύψεις (made in USA), το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Και καθώς, αφενός μεν η εκλογική εκμετάλλευση από την αποκάλυψη ενός «σκανδάλου» δεν διαρκεί εις το διηνεκές, αφετέρου δε σε ένα μεταμνημονιακό περιβάλλον πιο εύκολο υπόσχεσαι παροχές, παρά τις υλοποιείς, φαίνεται ότι η ιδέα προκήρυξης άμεσων εκλογών και δη το Νοέμβριο, το πολύ Δεκέμβριο, είναι ένα πολύ πιθανό πια σενάριο. Ενδεχομένως αμέσως μετά την άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης κατά πολιτικού προσώπου…
 
Φωτό: Tο παλιό Ταχυδρομείο στον Πειραιά / Ζωγραφική: Μαρία Πωπ