Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021 - 00:34

Νικόλαος Α. Χούτος

Ο Νικόλαος Α. Χούτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε θέατρο και σκηνογραφία (1981-83) στη σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "ΥΔΡΑΥΛΟΣ" , δημοσιογραφία-δημοσιότητα (1983-85) στο Κ.Ε.Σ.Δ.Δ.του Σπ.Μελά. Το 1987 εντάσσεται σε ομάδες τέχνης στην Ολλανδία δημιουργώντας happening στο κίνημα της Pop Art και του neoDADA. Μέχρι το 1991 κάνει κολλάζ και εικονογραφήσεις σε Αθηναϊκά περιοδικά, ενώ αρθρογραφεί ως συντάκτης στο Ημερήσιο Αθηναϊκό Τύπο. Συνεχίζει τις σπουδές του στη ζωγραφική και την νωπογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ (1992-95) με καθηγητή τον αείμνηστο Κων. Ξυνόπουλο, ιστορία της τέχνης (1995-96) στο Christie's Education κ΄ ιστορία της βυζαντινής τέχνης στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με καθηγητή τον κ. Νικόλαο Ζία.

Το 1998 πηγαίνει στην Ρώμη και μελετά ειδικά την ζωγραφική των μικρογραφιών των χειρογράφων της χριστιανικής παράδοσης του 10ου και 13ου αιώνα. Εκεί πραγματοποιεί 8 ατομικές εκθέσεις και διδάσκει την ζωγραφική των εικόνων σε ένα περιορισμένο κύκλο μαθητών.

Επιστέφει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στον χώρο των εκδόσεων κάνοντας εξώφυλλα λογοτεχνικών κειμένων ενώ ταυτόχρονα εργάζεται ως παραγωγός στον ρ/σ της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ασκεί την μνημειακή ζωγραφική και το ψηφιδωτό, ενώ συνεργάζεται με το Ίδρυμα Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2007 στο Παρίσι εξειδικεύεται στην τέχνη της εικόνας-κολλάζ .

Τα τελευταία 3 χρόνια δημιουργεί στον Αρτεμώνα της Σίφνου το "ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΝ", ένα ανοιχτό στο κοινό ατελιέ, για τον Λόγο και την Εικόνα, προβάλλοντας τις εκφραστικές δυνατότητες στον σύγχρονο κόσμο, της Βυζαντινής Τέχνης και του ζωγραφικού εικαστικού της συστήματος.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία, Ελλάδα, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, με τελευταία τον ''μαύρο" Νοέμβρη του 2015 στο Παρίσι με τον τίτλο " De Sifnos à Paris ", εισάγοντας την έννοια του τοπίου-εικόνας χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ.

Έργα του ανήκουν σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της Association Internationale des Arts Plastiques UNESCO και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).

Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας, Ρώμης και Σίφνου.