Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023 - 23:11

Πάθος για την Ελλάδα

Το πρόβλημα της χώρας σήμερα δεν λύνεται αν ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, αν πάρουμε άλλη μια δόση, αν μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν αρκεί να κρατηθεί δημοσιονομικά η χώρα. Το πρόβλημα της χώρας σήμερα λύνεται μόνο αν όλοι μας κι ο καθένας μας ξεχωριστά, αποφασίσουμε να μην το βάλουμε κάτω. Να γίνουμε εμείς η αλλαγή που ζητάμε, και μετά να τ’ αλλάξουμε όλα, όσα μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση: δομές, συνήθειες, πρακτικές, πρόσωπα. Με δυο λόγια: Πάθος για την Ελλάδα…

Από τον Αθανάσιο Σκορδά*

Κάθε φορά, που βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη δοκιμασία, ένα μόνον μας έβγαζε από το αδιέξοδο: Ο πατριωτισμός των Ελλήνων. Αυτό χρειαζόμαστε και σήμερα: Έναν νέο Πατριωτισμό, που θα δίνει νόημα και υπόσταση στην καθημερινή μας ζωή. Διότι, σήμερα, πατριώτης δεν είναι αυτός που είναι πρώτος στο σπαθί. Πατριώτης είναι αυτός που αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να επανακτήσει κύρος στην διεθνή σκηνή. Πολιτική, επιστημονική και επιχειρηματική. Πατριώτης είναι αυτός που εργάζεται για να χτίσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία της παραγωγής και της εξωστρέφειας, διότι στον πυρήνα του προβλήματος δεν είναι το χρέος αλλά η απουσία πελατών. Πατριώτης είναι αυτός που συμβάλλει δημιουργικά στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης.
Προϋπόθεση του νέου Πατριωτισμού, είναι η Ατομική και Συλλογική Αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα, όποτε εμπιστεύεται τις δυνάμεις των πολιτών της και του πολιτισμικού αποθέματός της  μεγαλουργεί.

Απέναντι στην μιζέρια και τον απομονωτισμό αντιτάσσουμε την πίστη στις δυνατότητές μας. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δίνουν μάχη επιβίωσης απέναντι σε ένα δημευτικό φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, που αγωνίζονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στην χώρα, το κάνουν πράξη. Αναδεικνύουν τον επιχειρηματικό πατριωτισμό ως στάση ζωής.

Ποιοι θα γίνουν λοιπόν οι φορείς της μετάβασης στο Αύριο, της Νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης; Αναμφίβολα, δεν μπορεί να είναι αυτοί οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε επιχειρήσεις που παράγουν και εξελίσσονται, είναι προνομιακοί φορείς αυτής της νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες που δεν εξαρτώνται από ανάρμοστες σχέσεις με το δημόσιο. Που ασκούν με σεμνότητα το Κοινωνικό τους Καθήκον. Επίσης τα στελέχη, οι συνεργάτες τους, άνθρωποι που σέβονται την εργασία τους, διότι αυτή συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο και εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τις οικογένειες τους.

Τη χώρα θα ανατάξουν επίσης, οι Έλληνες των επιστημών, της έρευνας, της διανόησης, της πνευματικής αναζήτησης. Μαζί κι εκείνοι που πηγαίνουν την αγροτική παραγωγή μπροστά, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Ακόμα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εμφορούνται από αίσθημα καθήκοντος, παραβλέποντας τα αντικίνητρα που υπάρχουν.

Το βέβαιον είναι ότι η σημερινή παρακμιακή και φθοροποιός κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ή θα καταρρεύσουμε, ή θα δώσουμε τον αγώνα. Όσοι είναι έτοιμοι να παραδοθούν στην απελπισία και την παραίτηση, δεν μας αφορούν. Οι υπόλοιποι, οφείλουμε να συναντηθούμε και να ενεργοποιηθούμε ώστε να διαμορφώσουμε την Ελλάδα των ονείρων μας.

*Ο Αθανάσιος Σκορδάς είναι πρ. Υφυπουργός Ανάπτυξης και Πρόεδρος του think tank Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση & Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α.)

**Φωτό: Ιθάκη