Πέμπτη, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2024 - 18:46

Η ζωή είναι το ταξίδι

Για έναν νέο χρόνο με πραγματικά μορφωμένους ανθρώπους, που ελέγχουν τις απολαύσεις τους, που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους, που δεν έχει φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους. 
 
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, υποδεχόμαστε το Δεκέμβριο, σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες, με διαφορετική διάθεση. Δεν είναι μόνο η ομορφιά των Χριστουγέννων, το γεγονός δηλαδή ότι έρχονται γιορτινές ημέρες, στιγμές αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής. Η ακολουθία των γεγονότων, ο ίδιος ο χρόνος είναι αυτός που μας γοητεύει. Το γεγονός ότι κάτι καινούριο γεννιέται, δίνοντας νόημα στη ζωή.
 
Και μην πείτε μα κάθε χρόνο μεγαλώνουμε, κάθε χρόνο απομακρυνόμαστε από τα όμορφα νιάτα μας, από τις ολοένα και πιο ξέγνοιαστες στιγμές. Άδικο δεν θα έχετε, όμως σκεφτείτε ποιους έχουμε δίπλα μας. Αυτούς τους λίγους που μας γεμίζουν ζωντάνια και χαρά, που αποτελούν τον λόγο που νιώθουμε και είμαστε άνθρωποι. Γιατί απλά είναι εκεί, την ώρα που τους θέλουμε, την ώρα που καταλαβαίνουν ότι τους έχουμε ανάγκη.
 
Παραμερίζοντας το πέρασμα του χρόνου στο πρόσωπό μας και στο ίδιο μας το σώμα κάθε χρόνος που περνά αποτελεί ένα νέο, αισιόδοξο ταξίδι. Έναν σταθμό στον οποίο θέτουμε νέους στόχους και ερχόμαστε σε εκείνο το σημείο που λογιζόμαστε τα λάθη μας, όσους αδικήσαμε και τι τελικά πετύχαμε.
 
Ο χρόνος, λοιπόν, όπως και στην ελληνική μυθολογία που έχει φτερούγες στην πλάτη, μη σταματώντας ποτέ την κίνησή του, μας δίνει ένα νέο ραντεβού.
 
Και σε αυτό το ραντεβού πρέπει να δώσουμε το «παρών». Χωρίς χρονοτριβές και άλλες καθυστερήσεις.
 
Η χρονιά που σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε δεν θα είναι εύκολη. Όχι λόγω του εκλογικού της χαρακτήρα, άλλωστε τις θέσεις μας τις ξέρετε. Από έξω έρχονται οι εντολές με το σχέδιο για την χώρα μας να είναι προδιαγεγραμμένο για τα επόμενα αρκετά χρόνια με τα όποια «ατυχήματα» ενίοτε και «δυστυχήματα».
 
Θα είναι δύσκολη, καθώς θα κληθούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τις σύγχρονες προκλήσεις και πρωτίστως με τον ίδιο μας τον εαυτό. Τα όριά μας και τα πιστεύω μας σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο σκληρός. Ολοένα και πιο άδικος, πιο κλειστός, με τους λαούς να στριμώχνονται σε απέναντι στρατόπεδα και τους κήρυκες του
μίσους να είναι έτοιμοι να σπείρουν τον τρόμο.
 
Τι λοιπόν μας μένει ως οντότητες και ως κοινωνία; Να μην προδώσουμε τα πιστεύω μας, να είμαστε έντιμοι με τον εαυτό μας και να μην μας γοητεύουν τα εφήμερα. Να είμαστε ο εαυτός μας και να μην προσπαθούμε να γίνουμε.
 
Μέσα από αυτή την στήλη θα ήθελα να σας ευχηθώ χρόνια πολλά για ένα πραγματικά χαρούμενο έτος μέσα από τα σοφά λόγια του Σωκράτη για το ποιος είναι ο μορφωμένος άνθρωπος:
 
«Είναι αυτός που είναι έντιμος σε όλες του τις συνδιαλλαγές, αυτός που αντιμετωπίζει γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα, αυτός που ελέγχει τις απολαύσεις του, αυτός που δεν νικήθηκε από τις ατυχίες και τις αποτυχίες του. Τελικά είναι αυτός που δεν έχει φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα του».
Χρόνια πολλά.