Πέμπτη, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2024 - 18:46

Ένα εμβόλιο – διαβατήριο για τη νέα κανονικότητα

Με την έναρξη του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των υγειονομικών φαίνεται ότι έχουμε εισέλθει πια παγκοσμίως στην δεύτερη φάση της πανδημίας. Εκείνη της άμεσης αντιμετώπισής της. Η ανακάλυψη των εμβολίων που είναι σε θέση να επιφέρουν ανοσία του γενικού πληθυσμού είναι η εξέλιξη που όλοι προσδοκούσαμε διακαώς από την έναρξη της πανδημίας, μαζί φυσικά με την ανακάλυψη των φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας και θα μειώνουν την θνησιμότητα των νοσούντων.
 
Γράφει ο Ηλίας Δημητρέλλος 
 
Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται απολύτως, αφενός μεν από την αξιοπιστία και την εν τοις πράγμασι αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αφετέρου δε από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που θα εμβολιασθεί μέχρι το πέρας του καλοκαιριού του 2021. Έτσι, αν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των μελετών των εταιρειών παρασκευής, και τα κράτη επιτύχουν να πείσουν να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του ενηλίκου πληθυσμού τους, τότε θα μπορέσουμε να ελπίζουμε για επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές του 2022.  
 
Φυσικά η κανονικότητα αυτή πόρρω θα απέχει από την κανονικότητα που γνωρίζαμε μέχρι να εμφανιστεί ο Κορωνοϊός στην ζωή μας. Όπως είχαμε γράψει στο κείμενο «Το τέλος του άνευ ορίων laissez faire et laissez passer» αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η απρόσκοπτη μετακίνηση προσώπων δεν μπορεί να παραμείνει όπως πριν. Φαίνεται όμως ότι δεν επηρεαστούν μόνο οι μετακινήσεις των προσώπων, αλλά και όλες οι εκφάνσεις της ζωής μας, με απόλυτο κριτήριο αν θα έχουμε εμβολιαστεί ή όχι. 
 
Η βεβαίωση λήψεως του εμβολίου θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητας ως το βιολογικό διαβατήριο που θα συνοδεύει τους πολίτες παντού. Είναι απολύτως βέβαιο ότι μόλις παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού (ενδεχομένως και πιο πριν), οι αεροπορικές εταιρείες θα απαιτούν την εν λόγω βεβαίωση για να επιτρέψουν την επιβίβαση στα αεροπλάνα τους. Το ίδιο φυσικά θα απαιτήσουν και οι χώρες προορισμού, καθώς το πείραμα του καλοκαιριού όταν επετράπη η ανεξέλεγκτη μετακίνηση προς χάρη των εισπράξεων από τον τουρισμό, απέτυχε παταγωδώς και επιτάχυνε τη μετάδοση του ιού παγκοσμίως. Όσο απαραίτητο θα είναι το διαβατήριο για να ταξιδέψει κανείς εφεξής, αλλά τόσο, ενδεχομένως και περισσότερο, θα είναι και η προσκόμιση της βεβαιώσεως περί λήψεως του εμβολίου.
 
Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι τα κράτη θα απαιτήσουν να εμβολιαστούν όλες οι ευαίσθητες εργασιακές ομάδες, όπως το υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα, δομές φροντίδας και οίκοι ευγηρίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ομοίως και οι εκπαιδευτικοί, οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα και κυρίως εκείνοι που θα συναλλάσσονται με το κοινό. Επόμενο είναι να τεθούν μείζονα ζητήματα τι θα πράξει η κάθε συντεταγμένη πολιτεία, όταν κάποιοι -θα είναι σίγουρα αρκετοί- αρνηθούν να εμβολιαστούν.
 
Είναι μάλλον αδύνατον να αποδεχθεί το δικαίωμα επιλογής η Πολιτεία, καθώς η ανοχή αυτή θα δράσει διαλυτικά στους υπόλοιπους πολίτες και θα δείξει αδυναμία του κράτους να επιβάλει την θέλησή του για το δημόσιο συμφέρον εις βάρος της ατομικής ελευθερίας, όπως και αν εκφράζεται η τελευταία. 
 
Το ίδιο θα πράξουν και οι μεγάλες εταιρείες, κυρίως οι πολυεθνικές. Θα απαιτούν τόσο για τους ήδη εργαζόμενούς τους, όσο και για εκείνους που αιτούνται την πρόσληψη, να έχουν αποδεδειγμένα εμβολιαστεί. Προβλέποντας μάλιστα έστω και αυθαίρετα από τώρα τη νομολογία που θα προκύψει σχετικώς, φρονώ ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας της υγείας των υπόλοιπων εργαζομένων θα κριθεί πιο σημαντική και άξια προστασίας από τυχόν δικαιώματα της προσωπικότητας και της ελεύθερης επιλογής. Μαζί με το βιογραφικό θα προσκομίζεται απαραιτήτως και η ανωτέρω βεβαίωση. Ομοίως, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα απαιτούν από τον ασφαλιζόμενο πριν τη σύναψη του συμβολαίου να εμβολιαστεί, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προβάλλουν αντιρρήσεις για την ασφαλιστική κάλυψη ήδη ασφαλισμένων που δεν εμβολιάστηκαν, σε περίπτωση που νοσήσουν.
 
Ανάλογα φαινόμενα θα παρατηρηθούν, έστω και όχι σε απόλυτο βαθμό, ακόμη και σε πιο απλές μεν, μαζικές δε, κοινωνικές εκδηλώσεως, όπως φερ’ ειπείν η παρακολούθηση μίας θεατρικής παραστάσεως ή μίας ταινίας στον κινηματογράφο, ή ακόμη κι ενός ευρωπαϊκού αγώνα ποδοσφαίρου κατόπιν απαιτήσεως της ΟΥΕΦΑ (αποκλείεται να το δούμε να συμβαίνει σε ελληνικό αγώνα). Αλλά και αρκετοί επιχειρηματίες στον χώρο της εστιάσεως και της διασκεδάσεως είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν για λόγους κυρίως μάρκετινγκ, οι πελάτες τους να φέρουν βεβαίωση εμβολιασμού. Το ίδιο και μεγάλα εμπορικά κέντρα προκειμένου να διασκεδάσουν τον φόβο των καταναλωτών για τους κλειστούς χώρους.
 
Οδεύουμε προφανέστατα ολοταχώς προς μία νέα κανονικότητα που θα ορίζεται από το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού. Πολλά από όσα είχαμε μάθει και συνηθίσει, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και ναι μεν το άγνωστο τρομάζει, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ο άνθρωπος είναι το πιο προσαρμοστικό ζώο. Άλλωστε, ας αναλογιστούμε πόσο έχουμε εμείς οι ίδιοι προσαρμόσει τις ζωές, έστω και βίαια, έστω και εκών άκων, τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να προστατέψουμε τις ζωές τις δικές μας και των οικείων μας. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε ως προς αυτό, αλλά για τα πιο σημαντικά, όπως η υγεία. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούμε εμείς αλλά και για να προστατέψουμε όλους όσους αγαπάμε, είναι να εμβολιαστούμε όταν θα έλθει και η δική μας σειρά.