Τρίτη, 16 Απρίλη, 2024 - 04:07

Καλή τύχη Ελλάδα…

Μία ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές και οι βαλκάνιοι Έλληνες θα προσέλθουν να ψηφίσουν χωρίς έως τώρα να έχουν συζητήσει –και να γνωρίζουν, για Ευρώπη. Το ίδιο και τα κόμματα, που όλη αυτή την προεκλογική περίοδο κονταροχτυπήθηκαν σε επίπεδο χωματερής και βόθρων, ανακατεύοντας στα σκουπίδια και τα λύματα των λόγων τους πατεράδες, μανάδες, συζύγους και κότερα. Ήδη οι πολίτες, μπροστά σε αυτή την δύσοσμη πολιτική αποφορά, πιάνουν την μύτη τους αηδιασμένοι, και σκέπτονται. Και προβληματίζονται ποιους πρέπει να ψηφίσουν –κι αν πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες.
 
Σε κάθε περίπτωση στο εκλογικό σώμα υφέρπει μια αδιευκρίνιστη ψήφος (σ’ ένα ποσοστό της είναι «αντισυστημική») και ουδείς γνωρίζει με ποιο τρόπο αυτή η ψήφος θα εκδηλωθεί. Αυτό φαίνεται πολύ ξεκάθαρα από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, όχι φυσικά από το πληρωμένο αποτέλεσμα τους, όσο από το ποσοστό των συμμετεχόντων πολιτών σε αυτές.
 
Σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, το 83% των πολιτών στους οποίους απευθύνθηκαν δήλωσαν την άρνησή τους να συμμετάσχουν στις ερωτήσεις της πολιτικής σφυγμομετρήσεως. Αυτό το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, που συνιστά την αδιευκρίνιστη ψήφο, είναι το καθοριστικό των ευρωεκλογών και των όποιων εξελίξεων στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου. Αν το μεγαλύτερο τμήμα του 83% κατευθυνθεί προς το κυβερνών κόμμα, τότε ανατρέπονται τα υπάρχοντα δημοσκοπικά αποτελέσματα και ο Σύριζα παραμένει στην εξουσία, ακόμη και πέραν του Οκτωβρίου (με διάφορα εν εξελίξει σενάρια). Αν φυσικά το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου στραφεί προς την ΝΔ, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως θα κερδίσει ακόμη και την αυτοδυναμία. Στη περίπτωση που η «αντισυστημική ψήφος» βαδίσει σε μικρά κόμματα ή στην…εξοχή (ανοίξεως γαρ), τότε τεράστιο πολιτικό πρόβλημα θα έχουν και τα δύο κόμματα εξουσίας, τόσο ο Σύριζα όσο και η ΝΔ.
 
Όποιο ποσοστό κερδίσουν, με μια αποχή της τάξεως ας πούμε του 50%, κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα εκφράζει στην κοινωνία παραπάνω από το δέκα δεκαπέντε τοις εκατό. Και επειδή η εξουσία δεν ασκείται ερήμην του λαού (εάν αυτό συμβαίνει μιλάμε τότε για φασισμό) και επειδή τα κενά που δημιουργούνται στη φυσική και στην πολιτική καλύπτονται αμέσως, τότε, είναι σχεδόν βέβαιο ό,τι θα δρομολογηθούν εξελίξεις μέχρι τον φθινόπωρο. Είτε με εσωτερικές ανατροπές στα δύο «μεγάλα» κόμματα είτε με εμφάνιση νέου πολιτικού φορέα είτε με «διαμόρφωση» του υπάρχοντος συστήματος σε πιο συναινετικές βάσεις. Και ας μην διαφεύγει ό,τι τις όποιες εξελίξεις (εάν και εφόσον δρομολογηθούν) θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό  το εσωτερικό και το διεθνές σύστημα συμφερόντων. Οι εσωτερικές ελίτ που η οικονομική τους εξουσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρατική και κομματική εξουσία, και ο διεθνής παράγοντας του οποίου τα συμφέροντα της κυριαρχίας του είναι συναπτά με την περιοχή μας.
 
Σημειώστε δύο στοιχεία και κάντε τις όποιες σκέψεις, ψηφίζοντας ό,τι νομίζετε. Η Boulevard είναι με την Ελλάδα. Α). Ο διεθνής παράγοντας θέλει να κλείσει άμεσα την εκκρεμότητα της Α. Μεσογείου, οπότε θα προχωρήσει σε λύση - «πακέτο» Αιγαίο – Ενεργειακά – Κυπριακό. Β). Η θητεία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος κατά πολλούς θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ λήγει το καλοκαίρι, πήρε παράταση έως και το 2020.
 
Εν κατακλείδι: Δεν νομίζετε πως αρκετά μπαζώθηκε η ζωή μας με σκουπίδια πολυτελείας και πως πρέπει κάποιους να πετάξουμε στη θάλασσα –που λέει και ο Λυκιαρδόπουλος; Καλή τύχη Ελλάδα…