Τετάρτη, 29 Νοέμβρη, 2023 - 07:28

Επι ξυρού ακμής

Συμφωνία μεν, ομιχλώδες τοπίο δε. Η ανακούφιση πρόσκαιρη, όλες οι πιθανότητες-του Grexit  περιλαμβανομένου-ανοιχτές. Η μόνη βεβαιότητα αφορά το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αναμενόμενη δραστική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, με πιθανές εκλογές το Φθινόπωρο… Υπο  μορφήν επισημάνσεων:

1)Επιβεβαιώθηκε ο Θουκυδίδης: Οι ισχυροί επέβαλαν πλήρως την θέλησή τους απέναντι στον αδύναμο. Η εκτίμηση του Τσίπρα ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν στα σημεία και θα επέλθει «έντιμος συμβιβασμός», επειδή θα τρομοκρατηθούν από τις επιπτώσεις  της ρήξης-εκτίμηση στην οποία στηρίχθηκε εν πολλοίς η διαπραγματευτική του τακτική- αποδείχτηκε εσφαλμένη. Υπέρτερα   τα όπλα των δανειστών, εκδικητική, εκβιαστική  και τιμωρητική η  συμπεριφορά τους, αναπόφευκτη η ήττα.

2)Μνημόνιο της Αριστεράς: Η Συμφωνία εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις μνημονιακές δυνάμεις, αφαιρώντας οριστικά το προνόμιο της διακριτής, αντισυστημικής δυναμικής. Το μόνο στοιχείο που ίσως αποδειχθεί σωτήριο για τον πρωθυπουργό, είναι η αίσθηση ,αν όχι η βεβαιότης, ότι προσπάθησε, πολέμησε και έχασε  μια άνιση μάχη. Όπερ σημαίνει ότι το πολιτικό του κεφάλαιο ενδέχεται να μην έχει ξοδευτεί, αλλά να καταστεί πόλος έλξης  και για ψηφοφόρους πέραν της Αριστεράς.

3) Καμία εναλλακτική: Λαφαζάνης , Λαπαβίτσας και οι συν αυτοίς- μαζί και ο εκπεσών Βαρουφάκης- απέδειξαν ότι ο βασιλιάς της ρήξης είναι γυμνός. Αστείες γενικότητες αντι σχεδίου και λόγια του αέρα αντί για πειστική εναλλακτική πρόταση. Πρωτοφανής ενδεια επιχειρημάτων και θέσεων σε ιλαρό φόντο.

4)Εύθραυστη ισορροπία: Υπαρκτό το ενδεχόμενο να μην επιπλεύσει η Συμφωνία. Δεν αρκεί η ψήφιση των νομοσχεδίων. Απαιτείται και η αυστηρή εφαρμογή τους. Με δεδομένο το επαχθές των όρων, ενδέχεται να αποδειχθεί μη βιώσιμη η Συμφωνία και να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη ο τρόμος του Grexit.

5)Εγκλωβισμός: Η αντιπολίτευση ,πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ, πληρώνει τα επίχειρα της πάση θυσία Συμφωνίας ,καθώς και την αφωνία της για την δυναστική συμπεριφορά  των δανειστών. Ετσι, είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να ψηφίσει την Συμφωνία και τους εφαρμοστικούς νόμους και να αρκείται σε ρητορικές καταγγελίες εναντίον της κυβερνήσεως για τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς.

6) Τα κέρδη (για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελλάδα και την Ευρώπη): Για πρώτη φορά το μείζον θέμα του χρέους απασχολεί τους πάντες. Ακόμη και το κυριαρχικό δίδυμο των Γερμανών. Στοιχείο-κλειδί για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας η διευθέτηση του χρέους. Αν τεθεί επι τάπητος το Φθινόπωρο, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για τον Τσίπρα και ανάσα για τη χώρα μας… Εξίσου σημαντική είναι η διακριτή διαφοροποίηση Γαλλίας και Ιταλίας, καθώς-και προπάντων- η πανευρωπαϊκή έκρηξη, ακόμη και Γερμανών, εναντίον του Σόϊμπλε και της σκληρής Γερμανίας. Δεν πρόκειται μεν  για ρήγμα, αλλά για ρωγμή ιδιαίτερης σημασίας. Και τούτο πιστώνεται απολύτως στον Τσίπρα και στην επιμονή της ελληνικής κοινωνίας.

Επιμύθιον: Η χώρα βρίσκεται επί ξυρού ακμής ,με μικρές πλην υπαρκτές πιθανότητες να ανακάμψει σε προβλεπτό χρόνο. Όμως ήδη, τίποτε δεν είναι ίδιο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Αλλά και στην Ευρώπη.

Φωτό/Δήμητρα Στασινοπούλου