Τετάρτη, 29 Νοέμβρη, 2023 - 10:29

Το τελευταίο μονοπάτι

Μόνο με δομικές αλλαγές θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των κρατών μελών και μόνο με ειλικρινή διάλογο και πολιτικές αλληλεγγύης θα επουλωθούν τα σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν στην Ε.Ε.

Ο κύβος ερρίφθη και ένα σκληρό μα άκρως ταπεινωτικό πρόγραμμα ήρθε να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Το νέο Μνημόνιο, με τα πρωτόγνωρα μέτρα τα οποία καλούνται να υπηρετήσουν οι ήδη εξαθλιωμένοι Έλληνες πολίτες, ισοπεδώνει ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Με τη διαφορά ότι πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων αιωρείται μια θηλιά έτοιμη στο πρώτο στραβοπάτημα να μας στερήσει το δικαίωμα να αναπνέουμε. Ο δρόμος δεν θα είναι απλά μακρύς. Θα είναι δύσκολος.

Πλέον διανύουμε κυριολεκτικά το τελευταίο μονοπάτι μέσα από το οποίο ή θα γίνουμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό κράτος ενταφιάζοντας μια για πάντα τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την ακατάσχετη παροχολογία που μας οδήγησαν στην καταστροφή ή θα βρεθούμε εν μια νυκτί απομονωμένοι και φτωχοποιημένοι σε αυτή τη γωνιά των Βαλκανίων. Ξεπουλώντας εκτός από τους εναπομείναντες συμμάχους μας ακόμη και τους εαυτούς μας.  

Τα όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα ανέδειξαν την αδιαμφισβήτητη βαρβαρότητα των Γερμανών. Την ειλικρινή βαρβαρότητα των «συμμάχων» με προεξέχοντα τον κορυφαίο Γερμανό υπουργό να πληγώνει ακόμη και την υπερηφάνεια του δικού του λαού, επιθυμώντας εκδικητικά και με κάθε τρόπο να ταπεινώσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Η στάση του κ. Σόιμπλε και των δορυφόρων του – εν γνώσει της Καγκελαρίου- δεν προκάλεσε απλά ένα νέο ρήγμα στο εσωτερικό της Γερμανίας. Ίσως, και θα το δούμε αυτό στο άμεσο μέλλον, πέταξαν ένα αναμμένο σπίρτο στην μπαρουταποθήκη της Ευρώπης το οποίο προς στιγμήν έσβησε. Στο μέλλον όμως;

Ουδείς γνωρίζει. Η ζημιά έχει γίνει. Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε Βορρά - Νότο και μόνο τεκτονικές αλλαγές θα επαναφέρουν την ηρεμία. Μόνο με δομικές αλλαγές θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των κρατών μελών και μόνο με ειλικρινή διάλογο και πολιτικές αλληλεγγύης θα επουλωθούν τα σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν στην Ε.Ε. από την ελληνική κρίση.

Ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο, καθώς και η στάση των… λοχαγών του κατάφεραν κάτι μοναδικό. Να συσπειρώσουν τους ηγέτες χωρών του Νότου, οι οποίοι βγήκαν στην πρώτη γραμμή υποστήριξης των ελληνικών θέσεων, κυρίως όμως να ενώσουν τους Έλληνες. Όλα εκείνα τα υγιή στοιχεία της χώρας ώστε να λάβουν μια ιστορική απόφαση.

Την τελευταία. Να προσπαθήσουν όλοι μαζί να βγάλουν μια και καλή τη χώρα από το τέλμα. Ο λαός απλώνει χείρα βοηθείας, δίνει την εμπιστοσύνη του και υπομονετικά στηρίζει τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν. Προϋπόθεση η εθνική μας αντιπροσωπεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δουλέψει νυχθημερόν για:
-Την ανοικοδόμηση της Ελλάδος
-Τη σταθερότητα και τη συνοχή στο εσωτερικό της χώρας
-Γενναίες μεταρρυθμίσεις
-Το χτίσιμο ενός κράτους δικαίου
-Μια Ελλάδα ζωντανή

Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στις ακόρεστες πολιτικές του μίσους που λειτουργούν με κατάλοιπα που οδήγησαν έναν πλανήτη στον πόνο και στον θάνατο.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το χάσμα Βορρά - Νότου, μόνο έτσι δεν θα εκραγεί η μπαρουταποθήκη της Ευρώπης διαμελίζοντας κράτη και λαούς. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας και θα δείξουμε ανά τον κόσμο ότι ο ελληνικός λαός έχει και ανδρεία και σωφροσύνη και δικαιοσύνη. Αρετές για τις οποίες αξίζει να αγωνιζόμαστε από κοινού.

*Φωτό/Ανδρέας Αθανασόπουλος