Τρίτη, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2022 - 01:36

Οι φόβοι της κυβέρνησης

Ενώ οι συζητήσεις για το νέο ασφαλιστικό και τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών και των ακινήτων είναι στο αποκορύφωμά τους, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη -για μία ακόμη φορά- με τους πιστωτές που εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για αξιολόγηση μηνών και όχι εβδομάδων καθώς και οι εκτιμήσεις του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις αντίθετες επιδιώξεις των κυβερνώντων.

Από τον Προκόπη Χατζηνικολάου*

Αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποίησε κύκλο επαφών με ομολόγους του. Ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα από τον Ιταλό Πιερ Κάρλο Παντοάν και ολοκληρώθηκε με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Β. Σόιμπλε. Ο κ. Τσακαλώτος ήθελε να ενημερώσει εκ του σύνεγγυς τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (βλ. ασφαλιστικό) και τις προθέσεις της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα αλλά και για να αντιληφθεί τις προθέσεις τους στη δύσκολη αυτή αξιολόγηση.

Αυτό που φαίνεται πάντως να κατανοούν οι πιστωτές, κυρίως η Κομισιόν, είναι ότι δεν χρειάζεται να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, υπό τον φόβο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα εγκυμονούσε κινδύνους για το τρέχον πρόγραμμα και ενδεχομένως να οδηγούσε σε ένα τέταρτο που σε καμία περίπτωση δεν θα γινόταν αποδεκτό από τα περισσότερα μέλη της Ευρωζώνης. Όπως αποδεκτό δεν θα γινόταν και από το εσωτερικό της χώρας, κάτι που φαίνεται να διαπιστώνει το Μέγαρο Μάξιμου. Μάλιστα, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί επιπρόσθετο πονοκέφαλο δεδομένου ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας θα περιοριστούν σημαντικά ενώ αναμένεται ο αντιπολιτευτικός τόνος να ανέβει αρκετά.

Υπό αυτό το πρίσμα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ενώ σε αυτό θα συμπεριληφθούν διατάξεις για τη φορολόγηση των αγροτών και τα ακίνητα. Όπως προαναφέρθηκε η εκλογή Μητσοτάκη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο κυβερνών κόμμα αλλά και στα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο αυτή τη στιγμή ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων να στηρίξουν την κυβέρνηση, δεδομένου ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τους δημιουργήσει τριγμούς, παρά τις όποιες διεγαρσίες που είναι σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ετοιμάσει το πλαίσιο της νέας φορολογικής αρχής (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) και να τη θέσει σε λειτουργία. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι «βαριές», αφού θα πρέπει να διασφαλίζουν περί το 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα.

Όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα καμία άλλη συζήτηση με τους πιστωτές. Συγκεκριμένα πριν τον Μάιο δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που επιθυμεί σφόδρα η κυβέρνηση, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο.