Σάββατο, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2025 - 05:37

Νέο κύμα περικοπών

Μείωση του προσωπικού περίπου κατά 4.500 άτομα έως το 2017 περιλαμβάνουν τα νέα αναθεωρημένα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Αν και τα αναθεωρημένα προγράμματα αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν οι ελληνικές τράπεζες πριν την ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου αφήνουν περιθώρια για επιμήκυνση των σχετικών διαδικασιών ως το τέλος του 2017, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων φέρονται αποφασισμένες να τις προχωρήσουν άμεσα.

Στόχος είναι το σχετικό κόστος να βαρύνει τα μεγέθη του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε το 2017 η εικόνα των ελληνικών τραπεζών να είναι εντελώς διαφορετική και -αν συντρέξει η πρόοδος της οικονομίας- η επαναφορά στην κερδοφορία να είναι ολική και εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να περιοριστεί στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα, της Πειραιώς στους 12.800 από 14.370 σήμερα, της Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα και της Alpha Bank στους 9.504 από περίπου 9.678 σήμερα. Σημειώνεται ότι πριν κατατεθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής

Σταθερότητας τα σχέδια εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων των τραπεζών θα πρέπει να συμφωνηθούν και με τους εκπροσώπους των «θεσμών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ άλλοι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κάνουν τη «ζωή δύσκολη» στους υποψήφιους συνταξιούχους, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να προσφέρουν κίνητρα, που μπορεί να μην είναι τόσο πλουσιοπάροχα, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά, υπό τις παρούσες συνθήκες, χαρακτηρίζονται ως γενναία.

Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της, ήδη, τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Στο διάστημα 2009-2015 οι τράπεζες έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η μεγάλη μείωση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συρρίκνωσης της εγχώριας οικονομίας. Την περίοδο 2009-2015 το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου κατά 25%, ενώ αρνητικές είναι οι προβλέψεις και για την εφετινή χρονιά.
Ως προς το ερώτημα εάν θα έχουν επιτυχία τα προγράμματα αυτά, αφού τα κίνητρα που θα δοθούν δεν θα είναι τόσο γενναία όσο εκείνων που προηγήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια, ούτε θα έχουν τις πρόνοιες των προγραμμάτων των κυπριακών τραπεζών (εκεί λόγω συλλογικών συμβάσεων οι τραπεζοϋπάλληλοι απολαμβάνουν ακόμα σημαντικών προνομίων), κορυφαία στελέχη ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων απαντούν καταφατικά θέτοντας το ερώτημα: «Όταν, όσοι μπορούν, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω ανασφαλειών για το αύριο, μπορούν να διαφοροποιηθούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες;».