Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023 - 23:11

Στο δρόμο των αθλητών μας

Η Ελλάδα της κρίσης, της κακής πολιτικής, η Ελλάδα των προβλημάτων σέρνεται από χρόνο σε χρόνο στους καιρούς των μνημονίων που μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό και ας υπόσχονται οι πολιτικοί μας τέλος επιτήρησης, εξόδους στις αγορές και άλλα πολλά «θαύματα».

Εκεί όμως που γίνονται θαύματα και μάλιστα αληθινά είναι στον αθλητισμό. Μικρά ή μεγάλα δεν έχει και πολλή σημασία όση σημασία έχει ότι γίνονται θαύματα. Και για να μη μακρηγορώ. Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών

κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Εθνική ομάδα νέων των ανδρών στο ίδιο άθλημα κατέλαβε την κορυφή. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο κάνοντας ανατροπές και σκορπίζοντάς μας μεγάλη χαρά. Στο ίδιο άθλημα η Εθνική νέων στις γυναίκες έφθασε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και έχασε την πρωτιά στα πέναλτι!

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια χώρα λίγων εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται μπροστά από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κ.ά. τον πιάνει ένα δέος, δεν είναι και λίγο. Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να παραβλέψουμε την Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ που δοξάζει την Ελλάδα σε όλες τις διοργανώσεις, όπου κατακτά συνεχώς το χρυσό μετάλλιο, δουλεύοντας σκληρά και αθόρυβα, χαρίζοντάς μας πολλά χαμόγελα σε πικρές εποχές.

Αλλά και η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, που έγινε άνω κάτω με τη φυγή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και κόντεψε να αποκλειστεί πρόωρα από το Eurοbasket, βρήκε τον δρόμο της και πέρασε στους «8» της διοργάνωσης.

Την ώρα που γράφονται αυτά τα λόγια δεν γνωρίζουμε την πορεία της, πόσο ψηλά έφτασε και εάν θα καταφέρει να βρει τον δρόμο που οδηγεί στον τελικό και την κορυφή.

Οπως και να έχει, όλα αυτά τα παιδιά, άλλοι με καλές αμοιβές και άλλοι με χρήματα-ψίχουλα, μας κάνουν περήφανους και μας δείχνουν τον δύσκολο δρόμο όπου με πείσμα, σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή όλα γίνονται. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να πετύχεις. Αν το πιστεύεις, μπορείς να κατακτήσεις την κορυφή. Αυτό ισχύει και για τον Ελληνα που ξενιτεύεται. Στις μέρες μας κατά χιλιάδες είναι οι νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη ευκαιρία για δουλειά. Σίγουρα πολλοί θα διαπρέψουν. Υπάρχουν ωστόσο και οι νέοι που προτιμούν να μείνουν στον τόπο τους ή καλύτερα στην περιφέρεια. Που καινοτομούν και κάνουν μια δική τους επιχείρηση και δεν εννοώ καφετέρια ή σουβλατζίδικο. Μιλάω για εκείνον που βγάζει λάδι ή μέλι και το εξάγει... και όχι μόνο. Τα παραδείγματα πολλά.

Οι αθλητές μας σε κάθε περίπτωση δείχνουν τον δρόμο, μακάρι και οι πολιτικοί που κάνουν κουμάντο σε αυτό τον τόπο να μην πρόσεχαν το εφήμερο, αλλά να έβλεπαν στον ορίζοντα με ανοικτό μυαλό και μάτια για μια καλύτερη Ελλάδα και όχι για μια καλύτερη θέση για τους εαυτούς τους.