Τρίτη, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2024 - 21:35

ΑΘΗΝΑ 1917

H... "Στρατιά της Ανατολής" στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, είναι αφιερωμένη στην Αθήνα του 1917 με σπάνιο υλικό που προέρχεται από τη φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού, το οποίο έδρασε στα Βαλκάνια στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως «Στρατιά της Ανατολής».

Αθήνα 1917/Ακρόπολη

Ακριβώς εκατό χρόνια πριν από σήμερα, στην διάρκεια του 1917, Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές της «Στρατιάς της Ανατολής» πραγματοποίησαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας. Πρόκειται για σπάνιες πτυχές και εικόνες της πόλης, οι οποίες έχουν με την πάροδο του χρόνου λησμονηθεί ή χαθεί. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το εξαιρετικό πλούσιο οπτικό αρχείο για την καθημερινή ζωή της πόλης, τα μνημεία, τους δρόμους και τις γωνιές της Αθήνας.

Αθήνα 1917/Οδός Διδότου

Η έκθεση βλέπει την Αθήνα του 1917 μέσα από την ματιά και τις αναζητήσεις αυτών των ξένων στρατιωτών και προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει τα σημεία εκείνα που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον και αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης.

Αθήνα 1917/Κοπάδι ζώων στο ναό του Ηφαίστου

Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση φυλάσσεται σήμερα στο Παρίσι (Établissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Défense Médiathèque de l’ Architecture et du Patrimoine).

Αθήνα 1917/Αγόρι στην απόληξη της οδού Λυκαβητού

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, θα διαρκέσει έως 12/11/2017

*Βασική φωτό: Αθήνα 1917/Πλανώδιος πωλητής σταφυλιών στου Ψυρή