Τετάρτη, 29 Νοέμβρη, 2023 - 10:29

Yπάρχει ο Λιονέλ Μέσι, υπάρχει και ο απλός εργάτης από το Νεπάλ…

Το κοινό στοιχείο είναι πως και οι δυο είναι άνθρωποι! Οι διαφορές τους όμως, ότι ο πρώτος «αξίζει» εκατομμύρια ευρώ και είναι το ποδοσφαιρικό ίνδαλμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη! Την ώρα που θα διαβάζετε αυτά τα λόγια πιθανόν να έχει δοξάσει την χώρα του την Αργεντινή και να την έχει οδηγήσει στην κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ.
 
Αντίθετα τον εργάτη από το Νεπάλ δεν τον ξέρει και δεν θα τον μάθει ποτέ κανείς! Πήγε στο Κατάρ για να βγάλει λίγα δολάρια. Η οικογένεια του μάταια θα τον περιμένει πίσω. Άφησε την τελευταία του πνοή δουλεύοντας στον ήλιο με 45 βαθμούς θερμοκρασία χωρίς νερό…
 
Είναι ένας από τους χιλιάδες εργάτες που σύμφωνα με τους αναλυτές του Μουντιάλ, δημοσιογράφους και ερευνητές, πέθαναν στη βιασύνη και στην ανάγκη να χτιστούν γήπεδα, μετρό, αεροδρόμια στην πάμπλουτη χώρα του Κατάρ. Εκεί που η ζωή τελευταία δεν έχει καμιά αξία, μπρο-
στά στο χρήμα που κινεί τα πάντα σε όλο τον κόσμο!
 
Το Κατάρ είχε αποφασίσει να διοργανώσει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός, το πώς είναι φανερό πως δεν είχε καμία σημασία. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν τα γεγονότα!
 
Η διοργάνωση στο Κατάρ, φέρεται να έχει στιγματιστεί από τους χιλιάδες θανάτους ξένων εργατών και τις καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία. Ένα Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου για το οποίο οι διοργανωτές μπορεί να ξόδεψαν και πάνω από 200 δις. δολάρια,έχει συγκεντρώσει σπουδαία αρνητική δημοσιότητα.
 
Από το 2010 μέχρι σήμερα φέρεται ότι σκοτώθηκαν σε έργα, χιλιάδες μεταναστών από χώρες όπως το Νεπάλ, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σρί Λάνκα. Το 2016 η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις εργασιακές συνθήκες, ενώ σε δημοσίευμα της Βρετανικής «The Guardian» αναφερόταν ότι 6.500 μετανάστες εργάτες πέθαναν στη χώρα ειδικά λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
 
«Τελικά, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να υφίστανται σε σημαντική κλίμακα σήμερα», ανέφερε σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.
 
Η FIFA, το διεθνές διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου, δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά ποτέ με τις καταγγελίες τις αναφορές και τα ρεπορτάζ που είδαν το φώς της δημοσιότητας. Απλά οι ιθύνοντες έκαναν τα στραβά μάτια, αφού μπροστά στο κέρδος και τα δισεκατομμύρια ευρώ που διακι-
νούνται γύρω από την «στρογγυλή θεά» όλα θάφτηκαν κάτω από τις … κελεμπίες.
 
Εγώ αριστερός δεν υπήρξα ποτέ, επειδή όμως παρακολουθώ μπάλα εντός και εκτός γηπέδων καμιά 40αριά χρόνια, όταν άκουσα την λαμπρή ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, να υπερασπίζεται το Κατάρ είπα μέσα εδώ κάτι δεν πάει καλά…
 
Και δεν ήταν η μόνη που το υπερασπίστηκε. Βλέπετε, όπως δείχνει η έρευνα των Βελγικών αρχών που διεξήχθη υπό πλήρη μυστικότητα εδώ και πολλούς μήνες, το Κατάρ δεν περιορίστηκε σε έργα εντός χώρας αλλά έδωσε «Γή και… ύδωρ» για να υποστηρίξει ότι όλα βαίνουν καλώς στη χώρα του. Οι εργάτες ευημερούν, ο λαός ευημερεί με εμάς θα ευημερεί και η μπάλα στο Κατάρ το 2022! Βέβαια, όταν η απληστία δεν έχει όρια, όταν το μυαλό δεν έχει όρια, κάπως έτσι χάνεται το μέτρο και ο έλεγχος και κάπως έτσι κάποιοι εκεί στο Βέλγιο κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει με τον Αραβικό κόσμο!
 
Δεν γίνεται αυτό που βλέπει όλος ο πλανήτης πλην μπάλας να μην το βλέπουν οι «καταξιωμένοι» Ευρωβουλευτές και αντί να κόβουν «μαχαίρι» τα χέρια που απλώνονται από Κατάρ μεριά, αποφάσισαν κάποιοι λίγοι εκτιμώ να απλώσουν χέρι για άλλο λόγο και σκοπό!
 
Κι έτσι φτάσαμε στο θλιβερό συμπέρα σμα που φαινόταν από μακριά με το κιάλι, αλλά αποδείχθηκε και από κοντά από την έρευνα της Αστυνομίας! Σε ότι αφορά τα του οίκου μας, μια Ευρωβουλευτής, λαμπερή, καταξιωμένη, γοητευτική με ζωή σαν παραμύθι, κατηγορείται τώρα για ότι χειρότερο …έναν υψηλό χρηματισμό και δεν ξέρω τι άλλο ακόμη θα προκύψει.
 
Μια λάμψη που ξεθώριασε σε λίγα λεπτά, μια λαμπρή πορεία που φθάνει στην ατίμωση εάν αποδειχθούν όλα όσα αναφέρουν οι Βελγικές αρχές. Τι μένει; Ότι άλλος ένας Έλληνας πολιτικός ντροπιάζει τη χώρα του σε όλο τον κόσμο. Ως μια άλλη Εύα που «δάγκωσε» το μήλο και γέννησε την αμαρτία η Εύα Καϊλή, δίνει το έναυσμα να πουν πάλι πολλοί εξ υμών «έλα μωρέ όλοι ίδιοι είναι», «τα παίρνουν όλοι» και όλα τα σχετικά! Κατά σύμπτωση και η κα Καιλή προέρχεται πολιτικά από τον ίδιο χώρο όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος που κατηγορήθηκε για τα πάντα μπήκε φυλακή και έφυγε ξεχασμένος και εγκαταλελειμμένος από τους συντρόφους του…
 
Τι μένει τελικά; Ότι «ντράπηκε και η ντροπή» που λέει τελευταία ο θυμόσοφος λαός μας.