Τετάρτη, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2025 - 14:51

Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση

Οι μέρες που διανύουμε θυμίζουν έντονα τις μέρες του 2015 και δυστυχώς έχει επιστρέψει στα χείλη των πολιτών ο φόβος για ένα ενδεχόμενο Grexit

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η κυβέρνηση επιχειρώντας να ξεπεράσει τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης, τα οποία σε ένα σημαντικό τμήμα μόνη της έχει δημιουργήσει. Από τη μία οι αγρότες και από την άλλη όλοι οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι αναμένουν τις τελικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο όπως φαίνεται έχει πάρει τα ηνία από τους αρμόδιους υπουργούς. Και αυτό προκύπτει από τη διαφορετική ατζέντα του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είχε διαφοροποιηθεί από τις επιθυμίες του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών σκόπευε από τον περασμένο Νοέμβριο να ξεκινήσει επαφές με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη κ. Μ. Ντράγκι στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2015.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαφορετική άποψη, κάτι που κατέστη σαφές από τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις διατηρώντας την κόντρα με τους πιστωτές της χώρας που είναι αντίθετοι στην αύξηση των εισφορών. Βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου διατυμπανίζει ότι την πολιτική που θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων ή διαφορετικά στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού την έχει η κυβέρνηση και όχι οι θεσμοί. Οι τελευταίοι μπορούν να ζητούν μέτρα αλλά ποια μέτρα θα ληφθούν θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους τηρούν στάση αναμονής παγώνοντας οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων, επενδύσεων ή ανάπτυξης της εταιρείας τους. Οι μέρες που διανύουμε θυμίζουν έντονα τι μέρες του 2015 και δυστυχώς έχει επιστρέψει στα χείλη των πολιτών ο φόβος για ένα ενδεχόμενο Grexit, ενώ άλλοι που αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσιολογίας θεωρούν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Δυστυχώς, όπως ανακοίνωσε και πρόσφατα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γ. Στουρνάρας, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ενώ επισήμανε ότι λόγω του προσφυγικού, που όπως είπε αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Όλα τα ανωτέρω προβληματίζουν την αγορά η οποία περιμένει τις επόμενες κινήσεις για να ανασυνταχθεί. Την ίδια στιγμή το Δημόσιο δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρωστώντας σε επιχειρήσεις 5,38 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό που δεν επιστρέφει στην αγορά δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας, με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους τη στιγμή που το ίδιο το Δημόσιο τους ζητά να πληρώνουν έγκαιρα τους φόρους που τους αναλογούν και μάλιστα με αυξημένη προκαταβολή φόρου που ανέρχεται στο 100%. Μάλιστα οι οφειλές του Δημοσίου (τον Δεκέμβριο του 2015 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014) είναι αυξημένες κατά 50%.

Είναι προφανές ότι εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση την οποία πρέπει να αποδεχθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες για την ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τους πολίτες. Προκειμένου να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος θα πρέπει αρχικώς το ΔΝΤ να διαπιστώσει ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο κινείται στη σωστή βάση, αμέσως μετά να υπογραφεί νέα συμφωνία με το Ταμείο και εν τέλει να τεθεί επί τάπητος το θέμα του χρέους.

ΦΩΤΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ