Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 - 06:27

Ευρώπη φάντασμα και απολίθωμα

«Ευρώπη, Ευρώπη δεν είσαι τίποτ΄ άλλο, είσαι μονάχα η συνέχεια του Βαραββά»
                                                                                                           Νίκος  Καρούζος

Η  θριαμβολογία για την εισδοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ αποτύπωνε πανηγυρικά την εκπλήρωση ενός ονείρου: την ολοκληρωτική ένταξη στους κόλπους της «ευρωπαϊκής οικογένειας». Κοινό μέλλον  με ρωμαλέες οικονομίες, απόλυτη οικονομική ασφάλεια και ευοίωνη προοπτική σε όλα τα πεδία. Η δυναμική του  φωταγωγημένου ευρωπαϊσμού δεν άφηνε περιθώριο για ενστάσεις. Η ιλιγγιώδης προπαγάνδα , λειτουργώντας μυθοποιητικά, περιφρονούσε τα ενάντια επιχειρήματα, ειρωνευόταν τις απόψεις των αλλοδόξων και κατέτασσε τους επικριτές του άκριτου ευρωπαϊσμού στην χορεία της οπισθοδρόμησης και του δογματισμού.

Σήμερα, η Ευρώπη μοιάζει φάντασμα και απολίθωμα, σκιά του –πραγματικού η μυθολογημένου- εαυτού της. Γενικευμένη οικονομική κρίση  και ανασφάλεια, νέα άλυτα προβλήματα, όπως το Προσφυγικό, και επικίνδυνη άνοδος της Ακροδεξιάς. Οσο για την χώρα μας , δεν χρειάζονται καν επιχειρήματα για να καταδειχθεί ότι το απόλυτο ευρωπαϊκό όνειρο μετεβλήθη σε εφιάλτη. Μιλά η τραγική πραγματικότητα. Η οποία κατέδειξε ότι ήσαν πομφόλυγες και προϊόν  θηριώδους  προπαγάνδας ολες οι διαβεβαιώσεις για ασφαλές και ανέφελο μέλλον.

Προπάντων αποδείχτηκε ότι η άκαιρη και με  ψευδή στοιχεία  εισδοχή στη  ζώνη του ευρώ έδωσε την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία. Δεν επρόκειτο για ατυχή επιλογή αλλά για  έγκλημα, την ευθύνη  του οποίου φέρει  αποκλειστικά η  σημιτική κυβέρνηση του ψευδώνυμου εκσυγχρονισμού. Και οσοι αμφιβάλλουν για το ακαιρον της εισδοχής  και τις επιπτώσεις  από το ευρώ, ας διαβάσουν τις δηλώσεις σχεδόν ολων των ευρωπαίων ηγετών. Παραδέχονται και ομολογούν- εκ των υστέρων, βέβαια- ότι η Ελλάδα δεν είχε τα φόντα να μπεί στην ΟΝΕ, διότι η οικονομία της έπασχε δομικά. Με άλλα λόγια ,τα περι ισχυρής οικονομίας  που δήθεν οικοδόμησε και παρέδωσε ο Σημίτης, αποδείχτηκε  προϊόν χυδαίας προπαγάνδας ολοκληρωτικού τύπου.

Πανθομολογείται σήμερα ως και από νηφάλιους ευρωπαϊστές ότι η Ευρώπη των αδιαμφισβήτητων επιτευγμάτων, η  Ηπειρος  του γόνιμου  προβληματισμού, η Ευρώπη του κοινωνικού κράτους ,της ανοχής και της αλληλεγγύης δεν υφίσταται. Εδώ ανακύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα: μήπως η εν λόγω σεβαστή Ευρώπη υπήρχε ταυτόχρονα και μια δυναστική δύναμη που δεν δίσταζε να παρεμβαίνει στρατιωτικά οπου γής, να απομυζά τις φτωχές χώρες και να δημιουργεί  εφιαλτικές  συνθήκες για τους κατοίκους των χωρών αυτών. Οσοι παραγνωρίζουν η παρακάμπουν την πτυχή αυτή, υποκρίνονται. Η Γηραιά Ηπειρος υπήρξε έκπαλαι  πρωταγωνιστής στην αποικιοκρατία και δεν δίστασε να εμπλακεί σε αιματηρούς, κερδοσκοπικους πολέμους ακόμη και στο εδαφός της, όπως κατέδειξε η γκανγκστερική επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία. Κατά τούτο, αληθεύει  εστω και κατά μέρος ο αφορισμός του Καρούζου για την Ευρώπη-συνέχεια του Βαραββά.

Σε ανάλογες επισημάνσεις για την οξειδωτική Ευρώπη-κυρίως σε ο,τι αφορά την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας των μελών της-είχαν προβεί οι αείμνηστοι Ανδρέας  Παπανδρέου και Μάνος  Χατζιδάκις . Οι οποίοι δικαιώνονται πλήρως, όπως άλλωστε και ολοι  οσοι ουδέποτε συμμερίστηκαν την προπαγάνδα του  του μυθολογημένου ευρωπαϊσμού, στον οποίον ομνύουν ακόμη και σήμερα ορισμένοι πολιτικοί…

ΦΩΤΟ/ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΤΑΛΙΑΣ