Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023 - 21:19

Από το σκοτάδι στο φως

Το καλοκαίρι λένε είναι η εποχή που γεννιούνται τα όνειρα και πάνω σε αυτό το χρυσοκεντημένο «μαντήλι» αποτυπώθηκαν εκατοντάδες ποιήματα. «Με τόσα βότσαλα τριγύρω στο λαιμό τόσα χρωματιστά πετράδια στα μαλλιά σου», έγραφε ο Νίκος Γκάτσος, με τον Οδυσσέα Ελύτη να σημειώνει: «Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω, λουίζα και βασιλικό, μαζί μ' αυτά να σε φιλήσω και τι να πρωτοθυμηθώ».

Το καλοκαίρι είναι ένα θαύμα, όπως άλλωστε είναι η ίδια η ζωή.

Θυμάμαι κάποιους χωρικούς, σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, να ξαποστένουν στη «βρύση», σε μια παγωμένη πηγή. Εκεί έφευγε όλη η κούραση και τα πρόσωπά τους άστραφταν. Κάποιοι άλλοι «πότιζαν» τα ζώα στον Λούσιο και έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής ανάμεσα στις καρυδιές και στα πλατάνια, ενώ όταν έπεφτε το σκοτάδι το θαύμα ολοκληρώνονταν με το χρυσαφένιο φως του φεγγαριού να είναι η πυξίδα τους για την επιστροφή στο σπίτι.  

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι αστραφτοβόλο. Καθάριο και καταιγιστικό, αρκεί να το αντιληφθούμε.

Όλοι εμείς, λοιπόν, που χάσαμε την όρεξή μας και ξοδέψαμε χρόνο σε ανούσιας σημασίας γεγονότα, είναι ευκαιρία να ανταμώσουμε με τους εαυτούς μας.

Τούτες τις μέρες της οικογειακής θαλπωρής και της ξεγνοιασιάς, είναι  ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους ευατούς μας. Είναι ευκαιρία να ανάψουμε ένα κερί, σε ένα ξωκλήσι της Παναγιάς, και να αναρωτηθούμε. Πόσο όμορφη είναι η ζωή και πως την καταντήσαμε. Πόσο μαγευτικό είναι το μέρος που γεννηθήκαμε και συνάμα λεηλατήσαμε. Γιατί επιτέλους δίνουμε σημασία και γοητεόμαστε κυρίως από τα εφήμερα.

Και πώς τελικά μπορούμε να αποδράσουμε βιώνοντας τα καθημερινά θαύματα. Θα δανειστώ μια αναφορά του φιλοσόφου Ευάγγελου Παπανούτσου, οποίος έλεγε ότι «ο λόγος μας πρέπει να είναι τίμιος και θαραλλέος, ευγενίζοντας προπάντων την ψυχή μας» και ας είμαστε πολίτες μιας άδικης πολιτείας.

Υμνόντας όπως ο Καβάφης την θάλασσα γράφοντας «τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει, τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι, ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός», ας αποτελέσει αυτό το καλοκαίρι την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος. Λυτρωτικού για την πατρίδα και τους εαυτούς μας, ώστε τα δεινά που μας βρήκαν να μπουν μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και ας διδαχθούμε από τον πρόσφατο παράδειγμα της Ταϊλάνδης, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο έσμηξαν να σώσουν από το σκοτάδι δώδεκα αθώες ψυχές. Και το κατάφεραν με πίστη και όραμα στον στόχο τους.

Καλό καλοκαίρι σε όλους μας…